Column Lowie

Column

Vorige week waren de ouders van een jongetje uit Amsterdam-Noord in het nieuws. Ze hadden hun zoon aangemeld op een zwarte school. Op zich niets bijzonders, ware het niet dat Mees - want zo heette het jongetje - het enige blanke jongetje op de hele school zou worden. Was hier sprake van een jong ouderpaar dat een lans wilde breken voor een nieuw tolerant Nederland waarbij hun zoon voorop zou lopen. Of was het pure onoplettendheid en zat er helemaal geen gedachte achter?

Ik denk zelf het laatste. Hopelijk weet iemand de ouders van Mees alsnog op andere gedachten te brengen. Feit is dat zwarte scholen namelijk een stap ver terug in de tijd zijn en polarisatie in de hand werken. Helaas willen grote groepen Turkse en Marokkaanse ouders niet dat hun kinderen vernederlandsen en sturen hun kroost daarom het liefst naar een zwarte school. Een dringend gevalletje voor de Minister van Onderwijs, als je het mij vraagt.

Verbieden die gedrochten. Maar dat valt juridisch nog niet mee. Elke Nederlander heeft het recht van vrijheid van godsdienst en onderwijs. Soms staat de wet een meer wenselijke gang van zaken in de weg en moet getoetst worden aan de huidige realiteit.

Bemoedigend is gelukkig wel dat steeds meer jonge hoog opgeleide Turkse en Marokkaanse ouders die in Nederland een toekomst willen opbouwen hun kinderen het liefst naar een gemengde school sturen. Ook kopen ze het liefst een huis in een 'Nederlandse' wijk waar de bewoners respect hebben voor elkaars opvattingen en afkomst. Willen we hier in dit kleine multiculti-landje ooit leren om samen te leven dan begint dat met kinderen die les krijgen op gemengde scholen waar respect is voor uiteenlopende meningen en standpunten.

Opdoeken dus die zwarte scholen. Al was het maar voor die arme Mees, die ongevraagd door zijn ouders op een heilloze kruistocht wordt gestuurd. En daar hebben we er al meer dan genoeg van gehad.

Meer berichten