Column Lowie

Column

Ophef vorige week in de Amsterdamse Rudolf Dieselstraat. Zo'n zestig uitgeprocedeerde asielzoekers waren daar namelijk met geweld twintig woningen binnengevallen en hadden die gekraakt. Ze hadden onder meer deuren geforceerd van een woning waar een vrouw onder de douche stond. Na verloop van tijd durfden andere bewoners hun huis niet meer uit om boodschappen te doen. Ze waren bang dat als ze weer thuis zouden komen er vreemden op hun bank naar hun tv zouden zitten kijken. Bizar eigenlijk, temeer omdat niemand actie ondernam. Op journaalbeelden was te zien hoe agenten lachend de hand schudden met de leden van de 'We are here'-groep en niets deden. Reden was dat de gemeente Amsterdam, na een oproep van GroenLinks, huiseigenaren had gevraagd geen aangifte te doen tegen de krakers.

De krakers van 'We are here' weigerden sowieso te vertrekken. Ze stapten zelfs naar de rechter om ontruiming te voorkomen.

Bij dit soort berichten, waar de media altijd uitgemeten verslag van doen, denk ik altijd: wie heeft hier nou eigenlijk belang bij? De uitgeprocedeerde asielzoekers? Ik denk het niet. Mochten ze überhaupt nog op enige clementie kunnen rekenen, zou dit voorval hun zaak beslist geen goed doen. Jesse Klaver of waarnemend burgemeester Van Aartsen? Volgens ingewijden zijn beiden het niet eens met de harde kabinetslijn tegen uitgeprocedeerde asielzoekers. Maar Klaver én Van Aartsen weten als geen ander dat dit politiek gezien getuigt van zeer slechte timing.

Of wordt op deze manier de thermometer nog maar eens een keer in de kont van rechts Nederland gestoken om uit vogelen of er op dit moment sprake is van zorgwekkende verhoging?

Het blijft onduidelijk wat de werkelijke reden is van alle ophef rond de commotie in de Amsterdamse Rudolf Dieselstraat.

Maar wat ik wel zeker weet is dat noch Klaver noch Van Aartsen het goed zou vinden wanneer een uitgeprocedeerde asielzoeker hun huis zou binnendringen en kraken. En al zeker niet als hun vrouw onder de douche zou staan. Neem dat maar van mij aan.

Meer berichten