Foto: Thijs van der Zanden
Kempenaer 35 jaar geleden

De Kempenaer 35 jaar geleden

Hapert heeft een gildekeizer

Door Thijs van der Zanden

Hapert – In de Kempenaer van 21 april 1983 stond al dat het Gilde Sint Joris Hapert mogelijk een keizer in de gelederen kreeg. Enkele dagen later was het zover. Gildekoning Frans van Rooy was het weer gelukt om als eerste gildebroeder de koningsvogel naar beneden te schieten met de kruisboog. Omdat dit de derde opeenvolgende maal was dat Frans dit deed werd hij volgens een oude traditie keizer en zou het patroonfeest van 1983 bij het Hapertse gilde lang in de herinnering blijven. Bij het tiende schot haalde Frans de vogel naar beneden en toen pas kwam de spanning er bij Frans uit en moest hij daar even van bekomen. Het was ook een unieke gebeurtenis. Frans was pas de derde keizer in de geschiedenis van de 55 gildes van de Kring Kempenland. 's Avonds werd in het gildehuis La Pie het keizerschap gevierd. Frans was erg blij met de eer die hen te beurt viel. Hij zei daarover: "Voor het gilde is het een hele verplichting, want ze moeten me mij nu volgens de regels levenslang onderhouden en dat kan best lang zijn."

Wat gebeurde er die week nog meer

- Het bestuur en leidsters van de Stichting Peuterspeelzaal Bladel organiseerden een manifestatie omdat de Stichting 12,5 jaar bestond. Voor de peuters waren en allerlei spelletjes en zelfs een marmottenbaan.

- JOC de Fakkel uit Wintelre organiseerde op 30 april 1983 het oranjebal met de Lieropse formatie Topic. Ze speelde o.a. disco, reggae en Nederpop. De avond werd gehouden in gemeenschapshuis de Rosdoek.

- Gemeenschapswerk Bergeijk kondigde aan dat ze op zondag 1 mei en de daaropvolgende week hun 25-jarig bestaan gingen vieren. Er werd een scala van activiteiten aangekondigd voor jong en oud.

Meer berichten