Column Lowie

Column

Volgens een onderzoek van het Republikeins Genootschap kost het koningshuis de Nederlandse belastingbetaler elk jaar zo'n slordige 350 miljoen euro. En het privévermogen dat de Oranjes hebben opgebouwd en buiten het zicht van de Nederlandse belastingdienst is geparkeerd, zou zo'n 12 miljard euro bedragen.

Dan moet je niet moeilijk doen als je tijdens je skivakantie in Lech even de vrieskou in moet voor een paar foto's en op Koningsdag handen moet schudden met de dames van het Streng Gereformeerd Scharendijks Vrouwenkoor.

Dat onze koning en zijn gezin hun zegeningen tellen bleek vorige week maar weer eens tijdens Koningsdag. Nederland kreeg waar het in meerderheid om vraagt; een glad geregistreerd mediasprookje met de drie prinsessen in de hoofdrol. Want de aandacht gaat allang niet meer alleen uit naar Willem-Alexander en Maxima. Hun dochters Amalia, Alexia en Ariane stalen donderdag in Groningen de show. Vermakelijk ook om te zien hoe die drie meiden al perfect hun rol weten te spelen. Hoewel de momenten dat ze uit hun rol vallen natuurlijk de mooiste zijn.

Ook de neven en nichten van de koning weten precies wat van ze wordt verwacht. Zelfs huisjesmelker Prins Bernhard Junior, die even minder populair is, bleef bescheiden over het midden van de weg lopen zonder handjes te hoeven schudden met mogelijk ontevreden huurders.

Bij het Republikeins Genootschap zullen ze er niet blij van worden maar de populariteit van de Oranjes is de laatste jaren alleen maar groter geworden. Ach en wat mij betreft mogen ze nog wel een tijdje doorklooien met die vermakelijke poppenkast op Koningsdag. Okay, ik vind het Oranje-sprookje eigenlijk ook veel te veel kosten en goed dat dat Griekse vakantieverblijf waar een tijdje geleden zoveel over te doen was niet doorging.
Maar je kunt Willem-Alexander met zijn gezin toch ook niet met Corendon naar een all-inclusive hotel aan de Turkse Riviera sturen of hun kleren laten kopen bij Zeeman. De meeste Nederlanders willen het Oranje-sprookje in stand houden. En dat kost nou eenmaal een paar duiten. Punt.

Meer berichten