Column Lowie

Column

Donderdag 3 mei verbood de rechter Rogier Meijerink van actiegroep #Geen 4 mei voor mij, om voorafgaande aan de Nationale Dodenherdenking op de Dam in Amsterdam, een luchtalarm af te laten gaan. Meijerink is van mening dat op 4 mei oorlogsmisdadigers worden herdacht, omdat ook de Nederlandse militairen die tijdens de oorlog tegen onafhankelijkheidsstrijders in het toenmalige Nederlands-Indië sneuvelden, worden herdacht.
Net als tijdens de jaarlijkse Zwarte Piet-discussie, het Cowboy- en Indianenfeestje in Tivoli in Utrecht en de commotie rondom de uitgeprocedeerde 'We are here'-krakers van enkele weken geleden sprongen alle media er weer gretig boven op. Meijerink haalde het 8-Uur Journaal en mocht tekst en uitleg komen geven bij Tan en Pauw.
'Wij willen uitsluitend de vinger op de gevoelige plek leggen', aldus Meijerink.

Moet kunnen zou je denken in een tolerant land als het onze. Maar de gevoelige plek is nou eenmaal niet altijd de juiste plek. De Nationale Herdenking op de Dam die jaarlijks wordt gehouden ter nagedachtenis aan alle Nederlandse slachtoffers van oorlogsgeweld is een diep gewortelde traditie binnen de Nederlandse samenleving. Als je daar doorheen gaat staan te schreeuwen beledig je de kernwaarden van een volk.

De woordvoerders van voornoemde actiegroepen hekelen terecht slavernij, de vluchtelingenproblematiek en het kolonialisme. Daar zijn de meeste witte Nederlanders het ook wel mee eens. En de oorlog die Nederland eind jaren veertig voerde tegen Indonesische onafhankelijkheidsstrijders en expliciet door de #Geen 4 mei voor mij-actiegroep wordt aangehaald, was inderdaad een vieze oorlog. Maar om Nederlandse jongens van 19 jaar oud die er destijds naar toe werden gestuurd oorlogsmisdadigers te noemen, gaat mij net iets te ver. Denk je daar anders over dan ga je niet op 4 mei op de Dam staan te schreeuwen, maar bedenk je een andere lucratieve actie om de aandacht van de media te krijgen.

Wie onrecht aan de kaak wil stellen moet de vinger op de wond leggen en er geen zout in strooien. Damschreeuwers worden niet gehoord en schieten zichzelf in de voet.

Meer berichten