Jan Streur voor zijn pand waar hij met vijf honden woont. (foto Jan Wijten)
Jan Streur voor zijn pand waar hij met vijf honden woont. (foto Jan Wijten) (Foto: Jan Streur)

Jezus heeft huidskleur van Ali B

Gebedsgenezer Jan Streur(70), een niet 'alledaagse verschijning', die in 1988 van Nijnsel naar Reusel verhuisde, kan zich de dag nog herinneren dat hij bij het binnenrijden van Reusel al zijn eerste cliënt succesvol behandelde. Inmiddels kijkt hij uit naar een periode van rust om het schilderen weer op te pakken. Mogelijk zal dat al in Ibiza zijn als de verkoop van zijn pand, het oude douanekantoor op de Turnhoutseweg, heeft plaatsgevonden. "ik heb gehoord dat Edwin van Heteren van Fletcher het gaat kopen", aldus de eigenzinnige Streur.

REUSEL - Jan, geboren op het eiland Ambon in Indonesië, maakte geen goede start. Bij zijn geboorte lag hij als 9-ponder in een stuit, kwam ter wereld met zuurstoftekort en van malaria bleef hij ook niet gespaard. Op 2-jarige leeftijd vertrok het gezin met Jan en zijn vier zussen naar Nederland. Na het basisonderwijs bleek op het voortgezet onderwijs dat hij last had van dyslexie. In de manege, bezig zijn tussen de paarden, was hij beter in zijn element dan op zijn laatste Mulo opleiding van de Broeders van Liefde. Nadat hij twee jaar als inkoopassistent bij C&A gewerkt had en hierna voor een baggerbedrijf de hele wereld was rondgereisd, verhuisde hij na een stukgelopen relatie van Amsterdam naar Nijnsel. Hier kreeg hij 's nachts zijn eerste verschijning van een vrouw in een bron van neon wit licht. Na onderzoek bleek het de Heilige Oda te zijn, een Schotse koningsdochter die wonderbaarlijk genas van haar blindheid. Oda vertelde hem dat hij mensen kon helpen met behulp van een Mariabeeldje wat hij kocht bij V&D.

 

Verschijningen

Jan verhuisde een jaar later naar Reusel en ging aan de slag als gebedsgenezer. Verschijningen kan hij nog tot in de kleinste details beschrijven. Zo herkende hij er in een ook Jezus die toen een jaar of 12 geweest zou zijn. "Hij heeft de kleur van Ali B en het kroeshaar van Pierre van Hooijdonk, hij droeg een terracotta kleurig jurkje met een hemdje waar een soort mini-rokje aan vast zat", vertelt hij gepassioneerd. Velen vonden de weg naar Reusel voor de krachten van Jan. Waar hij voor bidt via de Heilige Geest heeft niet altijd het verwachte resultaat biecht Jan eerlijk op. "Maar mijn gave is niet om te genezen maar bedoeld voor troost en dat kan in allerlei vormen." Druk gebarend legt hij uit; 'troost' is ook inzicht krijgen." Waar Jan, nu nog met zijn vijf honden in het rond 1900 daterende oude pand, sober woont, hoopt hij in de toekomst naar het warmere Ibiza te kunnen verhuizen waar zijn vriendin al vaak verblijft. Zijn achttal oudere auto's die voor zijn pand staan geparkeerd zullen als er een 'autohemel' bestaat daar zeker een 'plaatsje' krijgen.

 

 

 

Meer berichten