Column Lowie

Column

Foto:

Lowie Seuntjens

Vorige week op de dag dat Israël haar 70ste geboortejaar vierde trokken duizenden Palestijnen naar de grens om er te demonstreren. Hun actie liep volledig uit de hand. Er vielen meer dan zestig doden door Israëlisch ingrijpen. Volgens minister van defensie Avigdor Lieberman hadden de Israëlische soldaten 'gedaan wat nodig was'. Ook vond hij dat de soldaten die verantwoordelijk waren voor het doden van de Palestijnen een medaille hadden verdiend. Omdat de Palestijnen op de soldaten hadden geschoten zag het Israëlische leger zich genoodzaakt terug te schieten.
Maar omdat op camerabeelden duidelijk was te zien dat ongewapende Palestijnse activisten (Oké, hier en daar was een katapult te zien) door Israëlische sluipschutters werden neergeschoten riepen zowel de Verenigde Naties als de Europese Unie op tot een onafhankelijk onderzoek. Maar Israël weigert daar aan mee te werken.
En iedere keer lijkt Israël daar mee weg te komen. De Gazastrook begint steeds meer op een openluchtgevangenis te lijken waar een gebrek is aan eerste levensbehoeften en medicijnen. Je zou er maar wonen met je gezin. Hoe dan ook, wereldleiders lijken maar niet te kunnen voorkomen dat Palestijnen voortdurend als beesten worden afgeslacht.
Afgelopen weekend was onze minister Blok van buitenlandse zaken op bezoek in Amerika en had een onderhoud met zijn Amerikaanse collega. Die heeft daar eens duidelijk uitgelegd dat Nederland fel tegen de actie van de Israëlische militairen was en uitleg gevraagd over de houding van Amerika in deze kwestie.
Lees ik een dag later tot mijn verbijstering in de krant dat Blok er toch vooral op heeft aangedrongen dat de Nederlandse zakelijke belangen in Iran gevaar lopen nadat Amerika zich terug heeft getrokken uit het Iran-akkoord.


Israël won vorige week met een gestoorde plofkip het Eurovisie Songfestival. Niet mijn festival, zoals u zult begrijpen. Toch schijnt het evenement landen en culturen samen te brengen. Misschien moeten we het volgend jaar daarom maar eens een keertje in de Gazastrook organiseren. Dan ga ik het een keer helemaal uitzitten. Beloofd.

Meer berichten