Willems Baling Equipment in Bladel maakt verpakkingsmachines voor de industrie. Een kijkje in het bedrijf leert dat er ongelofelijk veel technologie en know-how schuilgaat achter de machines die zij bouwen.
Willems Baling Equipment in Bladel maakt verpakkingsmachines voor de industrie. Een kijkje in het bedrijf leert dat er ongelofelijk veel technologie en know-how schuilgaat achter de machines die zij bouwen. (Foto: Ton van de Vorst)

Een andere kijk op High Tech

Willems timmert aan de weg

Ton van de Vorst

Willems Baling Equipment maak machines om allerlei producten samen te persen en te verpakken in plastic folie. Dat klinkt in eerste instantie eenvoudig maar dat is slechts schijn. De machines blinken uit in bedrijfszekerheid, en efficiency.

Bladel - Bovendien worden de verpakkingsmachines vaak geïntegreerd in een lijn waarin het product ook nog een voor -en nabehandeling ondergaat. Willems Baling Equipment groeit, en binnenkort wordt het bedrijf uitgebreid op het Kempisch bedrijvenpark. Naast al het technologisch geweld dat bedrijven als ASML en VDL laten zien, laat Willems Baling Equipment een andere kijk op high tech zien. Als het gaat om productietechnologie levert Willems Balings een hoogstandje; de machines moeten kosteneffectief worden gebouwd, dat betekent snel ontwerpen, produceren en software ontwikkelen. Bram Willems is sales engineer bij het bedrijf en weet er alles van. Zijn vader startte het bedrijf 25 jaar geleden en Bram kreeg het reilen en zeilen van de fabriek met de paplepel ingegoten: 'De machines die wij maken zijn het neusje van de zalm. Onze klanten zitten over de hele wereld, zij zijn gebaat bij minimale verpakkings- en transportkosten. En voordat producten verpakt worden moet er vaak nog iets meer gebeuren. Een mooi voorbeeld is bijvoorbeeld de productie van houtkrullen die in de pluimveehouderij worden gebruikt. Daarvoor komen boomstammen binnen die ontschorst moeten worden, daarna moeten de stammen tot houtkrullen worden gemaakt en gedroogd worden. Dan worden de houtkrullen samengeperst en verpakt in balen die op pallets worden gestapeld en verpakt. Die integratie van functionaliteit verzorgen we allemaal. Dit soort projecten duren tussen de vier en tien maanden. We moeten dus snel kunnen ontwerpen en produceren. In de machinebouw kun je allerlei materialen inkopen aan buiten, kokerbalken, plaatmateriaal. Wij werken vrijwel uitsluitend met plaatmateriaal. Dat snijden we met een lasersnij-machine die zijn eigen magazijn heeft en 24 uur per dag kan doorwerken. Het gesneden plaatmateriaal buigen we tot de benodigde constructie elementen. Daarmee wordt de inkoop van materialen eenvoudiger, we hoeven geen gaten te boren want die zijn er al in gelaserd en het laswerk wordt tot een minimum beperkt'. Op 8 en 9 juni kan men met Willems kennismaken tijdens de Kempentech. Willems Baling Equipment heeft vacatures voor technici die willen laten zien wat ze in huis hebben. Meer informatie op www.willemsbaling.nl en

www.kempentech.nl

Meer berichten