Vanaf 1 juli en 6 juli tot 2 september 2018 is zijn werk te bewonderen in respectievelijk De Kopermolen in Vaals en Museum Thijnhof in Coevorden.Belangstellenden kunnen Aart ontmoeten in zijn atelier: Vossenweg 4, 5511 KT in Knegsel. Bezoek is op afspraak via: aart@worksofaart.com of 06 – 5252 1489. Meer informatie op www.worksofaart.com. Foto: Ton van de Vorst
Vanaf 1 juli en 6 juli tot 2 september 2018 is zijn werk te bewonderen in respectievelijk De Kopermolen in Vaals en Museum Thijnhof in Coevorden.Belangstellenden kunnen Aart ontmoeten in zijn atelier: Vossenweg 4, 5511 KT in Knegsel. Bezoek is op afspraak via: aart@worksofaart.com of 06 – 5252 1489. Meer informatie op www.worksofaart.com. Foto: Ton van de Vorst (Foto: Ton van de Vorst)

'Stilte is een medicijn voor hart en ziel'

Aart schildert levensverhalen

Ton van de Vorst

Verborgen in de Knegselse bossen woont symboliekschilder Aart de Lange Pzn. Sinds een aantal jaren is er grote belangstelling voor zijn schilderijen in binnen- en buitenland.

Knegsel - Kunstkenners herkennen direct zijn authentieke stijl. Toeschouwers worden geraakt door zijn schilderijen omdat iedereen zijn of haar eigen verhaal hierin herkent. Zijn schilderijen krijgen een diepere betekenis door een symboliek die het gemoed raakt. Ze stemmen tot blijdschap, bieden hoop en troost, en nodigen uit om even stil te staan bij het alledaagse. Hedendaagse symboliek van een niet alledaagse kunstenaar.

Houvast

'Welkom in Aarts paradijs', zegt Aart bij binnenkomst in zijn atelier, 'Lust je een biertje?' Carpe Diem, geef het verleden een standbeeld, vier het leven nu, en geef de toekomst de tijd. De spreuken van Aart de Lange Pieterszoon zijn veelzeggend. Hij heeft een aanstekelijke blijheid over zich en die wil hij uitdragen, niet alleen in zijn schilderijen maar ook als hij met anderen filosofeert over het leven: 'Het belangrijkste voor mensen is houvast, en houvast kan 'alles' zijn. Dat kan het geloof zijn, natuur of je (klein)kinderen, familie, je vrienden, je werk, je huis. In ons schatrijke Nederland is het goed om je te realiseren dat we bofkonten zijn met zoveel houvast, dan moeten we blij zijn en de vlag uithangen.'

Aart de Lange Pzn is geboren in Rhoon: "Ik ben opgegroeid met klavier en potlood, thuis noemden ze mij altijd kunstenAartje. Ik wilde altijd dirigent, acteur, concertpianist/organist of kunstenaar worden. Maar omdat het niet eenvoudig was met kunst je brood te verdienen, werkte ik overdag en schilderde 's nachts. Dat doe ik nog steeds."

Nog geen vijf jaar is Aart actief met exposeren: 'Dat kwam nadat mijn zoon mij voorstelde om naar de wereldtentoonstelling in Sjanghai te gaan. We kwamen daar op een zeker moment bij een gerenommeerde internationale galerie. Ik liet daar mijn boekje "Mo(NU)menten van Aandacht" met foto's van mijn werk zien. De galeriehouder was onder de indruk en verbaasd over mijn Hollandse stijl en begreep totaal niet dat ik nauwelijks exposeerde. Hij nodigde mij uit om terug te komen en om direct mijn werk aan de wereld te tonen. Ik ben hem nog steeds dankbaar voor zijn advies. Uiteindelijk heeft het nog drie jaar geduurd voordat ik deze stap bewust maakte. Daarna ging het snel'. Aart exposeerde o.a. in Amsterdam, Rotterdam, Londen, München, Kopenhagen, Eindhoven, Rhoon, Veel van zijn schilderijen zijn opgenomen in particuliere kunstverzamelingen.

Meer berichten