Column Lowie

Column

Foto:

Lowie Seuntjens

Zaterdag 2 juni, vijf uur in de ochtend. Nog een uur en dan vertrekken we vanaf Cork Airport weer naar huis. Samen met een vriend heb ik de Dingle Trail gelopen. Een week lang elke dag zo'n dikke twintig kilometer door de heuvels van de meest westelijk gelegen Ierse peninsula.


Een peulenschil voor de geoefende wandelaar, maar vanwege de vele hoogtemeters en de glazen Guinness na afloop 's avonds in de pub, een oefening van berouw voor twee Kempische klapzand-knarren.

Toch was het een geweldige week. Adembenemende panorama's onderweg die je met eigen ogen moet zien. On-Iers mooi weer met temperaturen die opliepen tot 30 graden en windstil. Of zoals de buschauffeur op weg naar onze laatste B&B zei 'Feels like fucking Lanzarotte'. Verder hebben we Ierlands hoogste berg, de Brandon, getackeld en Fungie, de wereldberoemde dolfijn in de Dingle Bay, gespot.

Maar wat me nog het meest zal bij blijven zijn de Ieren zelf die we onderweg tijdens onze wandelingen ontmoetten. Zoals de vriendelijke boer onderweg die duidelijk verlegen zat om een praatje en ons 'the freshest water in Ireland' aanbood terwijl hij zelf 'addicted to coke' (verslaafd aan coca cola) was. Of zoals Mary en Michael van ons B&B in Cloghane die ons verwenden alsof we VIP's waren en ons 's avonds in de local pub (5 kilometer verderop) na de nodige glazen Guinness en Smithwick ophaalden in hun autootje.

Ik begrijp nu ook waarom Ierse voetbalsupporters tijdens een EK of WK hun nationale team - ook al staat het met 0-5 achter tegen Honduras - gewoon door dik en dun blijven aanmoedigen en met zijn allen blijven toezingen. Dat heeft te maken met hun niet te breken trots en omdat ze zo gek zijn als een deur.

'All passengers for flight Cork-Amsterdam now boarding', klinkt het even later door de speaker en tien minuten later hangen we uitgeteld maar voldaan in de lucht. Wat duimkruid armer maar een onvergetelijke ervaring voor het leven rijker.

Meer berichten