Met een zuiver schot haalde Henk de vogel onder luid gejuich naar beneden en werd zodoende voor de tweede achtereenvolgende keer koning.
Met een zuiver schot haalde Henk de vogel onder luid gejuich naar beneden en werd zodoende voor de tweede achtereenvolgende keer koning. (Foto: )

Henk Michiels bestijgt de gildetroon

Sint Brigida Netersel

Van de redactie

Op de eerste zondag van juni is het altijd Netersel kermis. Dat betekent voor het gilde ook enkele drukke dagen. Op zondag werd er voor iedereen vanaf 16 jaar geschoten om de kermiskoning en op maandag was het koning en prinsschieten voor leden van het gilde.

Netersel - Op kermismaandag verzamelden de gildebroeders en zusters van gilde Sint Brigida zich om half tien bij clubhuis De Driesprong. Tegen 10.00 uur vertrok het gilde samen met enkele leden van het kringbestuur naar het huis van de regerende koning Henk Michiels. Vandaar vertrok men naar het gildeterrein aan de Muilen. Alles bijeen hadden ze toen al bijna vier kilometer gelopen. Na de bekende ceremonie werd er begonnen met het koning schieten. Pastoor Schilder had de eer om het eerste (rake) schot te lossen op de houten vogel, gevolgd door burgemeester Maas. Nadat het erelid en de hoofdman vervolgens geschoten hadden was het de beurt aan de kandidaten voor het koningschap. Al snel vlogen de stukken er vanaf en toen was al wel duidelijk dat het niet lang zou duren want er werd niet een keer gemist. Jasper Couwenberg leek hem het genadeschot te geven maar de vogel bleef nog net hangen. Henk Michiels hield zijn zenuwen toen beter in bedwang dan zijn vrouw Addy. Die stond, dat waren haar eigen woorden, te trillen van de spanning. Met een zuiver schot haalde Henk de vogel onder luid gejuich naar beneden en werd zodoende voor de tweede achtereenvolgende keer koning. Slaagt hij er over drie jaar weer in de vogel naar beneden te halen, dan zal hij de eerste keizer van het gilde zijn. Daarna was het de beurt aan de gildebroeders onder de 26 jaar die gingen schieten om prins van het gilde te worden. Zij schoten op een gipsen vogel. Ook hier werd goed geschoten maar aanvankelijk gaf deze geen krimp. Maar toen hij eenmaal af begon te brokkelen was het een dolgelukkige Joost van de Biezen die het laatste stuk van de vogel naar beneden haalde en zich voor drie jaar, als opvolger van Rick Michiels prins van gilde Sint Brigida mag noemen. Zodoende mag hij in augustus net als Henk Michiels meedoen bij het Europees Schutterstreffen dat dit jaar in het Limburgse Neer plaatsvind.

Jaap Waalen

Op kermiszondag werd er dit jaar voor de zesde keer geschoten voor kermisprins van Netersel. Iedere inwoner van Netersel vanaf 16 jaar mag hier aan meedoen. De gipsen vogel was heel sterk gemaakt zodat deze wel even mee kon gaan. Niet minder dan 26 personen deden aan deze wedstrijd mee.

Na meer dan 100 rake schoten was het Jaap Waalen die voor een jaar de wisselbeker van de vorige winnaar Kees van der Heijden over mocht nemen.

Meer berichten