Column Lowie

Column

Foto:

Lowie Seuntjens

Ik heb maandag onderweg naar huis, na een weekendje fietsen in de Westhoek met oud-collega Lawrence, nog vaak aan Eddy Barrett moeten denken. Eddy wie?, zult u denken.

Het stond al een hele tijd op mijn nog to do-lijstje. Een bezoek aan Ieper, in de Westhoek in België. Veel Vlaamse gezinnen, ook dat van mijn eigen opa Staf, zijn bij het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog naar het neutrale Nederland gevlucht. Een extra reden om een keer die kant in te gaan. Afgelopen weekend ben ik er geweest. Wim, een andere fietsmaat van me, had me een opsomming gemaild van plekken die ik zeker gezien moest hebben als ik naar Ieper zou gaan.

Zo bezocht ik het Flanders Fields Museum aan het prachtige marktplein in Ieper en Tynecot (de Engelse verbastering voor het Vlaamse 'hennenkot'), een begraafplaats waar meer dan 12.000 gesneuvelde Engelse soldaten liggen.

Geïndoctrineerde jongens die droomden van een heldenrol maar door hun meerdere in rang de loopgraven uit werden geschreeuwd en regelrecht de Duitse kogels tegemoet renden. Verspilde jonge levens. Zoals dat van de 16-jarige private Edward Barrett uit Wolverhampton die op de St. Quentin begraafplaats in Komen-Waasten ligt. In het registerboek op het kerkhof is te lezen dat zijn moeder Ann en vader Michael Barrett hun zoon na de oorlog hebben bezocht. In het boek staat achter Edward's naam: 'Eddy, our beloved son, who we hardly knew'.

Bij het verlaten van het Flanders Fields Museum in Ieper hangen panelen met daarop de oorlogen en wapenconflicten van na de Eerste Wereldoorlog waaronder de Tweede Wereldoorlog, de Vietnam-oorlog, Irak, het voortdurende conflict tussen Israël en de Palestijnen, Kosovo en de oorlog in Syrië die nu nog volop gaande is. Een droevig rijtje waar je uit op zou kunnen maken dat de wereld moeilijk zonder kan.

Maar wat nog het meeste indruk op me maakte afgelopen weekend was het kleine verhaal van de 16-jarige Eddy, de zoon van Ann en Michael Barrett uit Wolverhampton.

Meer berichten