Column Lowie

Column

Foto:

Afgelopen zaterdag nam ik samen met Lies, een goede vriend van me en zijn vrouw deel aan een zogenaamde wijksafari in Overvecht. De Utrechtse stadswijk telt zo´n 34.000 inwoners waarvan meer dan de helft allochtonen met een niet-Westerse achtergrond. Zo staan er bijvoorbeeld meer moskeeën dan kerkgebouwen in de wijk. Uit een recent onderzoek is gebleken dat het merendeel van de oorspronkelijke bewoners zich er niet meer thuis voelt.

Nadat we een kopje koffie hadden gedronken werden we verwelkomd door Guilly, een grote Surinamer van pakweg 150 kilo die vanwege rugklachten in een rolstoel werd rondgereden door Hassan, een minderjarige alleenstaande asielzoeker. Na een kort welkomstwoord waren we te gast in Hassan's flatje en vertelde hij hoe hij na vele omzwervingen terecht was gekomen in Overvecht. Tussendoor vertelde Guilly hoe hij - mede door het verwerpelijke 'witte mannen systeem' - nog altijd getraumatiseerd was door het slavernijverleden van zijn voorouders en om die reden dan ook maar geen belasting betaalde.
Okay dacht ik, maar dankzij het belastinggeld dat andere Nederlanders wel betalen, had Hassan in Overvecht een onderkomen en een mobieltje waarmee hij naar huis kon bellen.

Daarna waren we te gast in het AZC in Overvecht en werd ik gegrepen door het verhaal van Amin, een 17-jarige jongen uit Afghanistan die in afwachting was van de uitslag van zijn verblijfsverzoek. Spannend, want hij had al een keer een negatief antwoord gehad.
De wijksafari werd afgesloten met een grote manifestatie op een plein met muziek en dans.

De verhalen van Hassan en Amin waren hartverscheurend. Maar volgens mij zijn ze vooral het gevolg van het halfslachtig asielbeleid van de EU. Misschien is het wel een idee om bij een volgende gelegenheid een safari door de achterkamertjes van het Europees Parlement in Brussel te houden.

Weer terug thuis op een terras aan de Markt in Eersel kon ik niet veel anders concluderen dan me meer dan gelukkig en uitverkoren te voelen in mijn veilige Kempische Pietje Bel-dorpje.

Meer berichten