Column Lowie

Column

Foto:

Vorige week zag ik een geïrriteerde Italiaanse vice-premier Matteo Savini op tv. Hij liet weten dat het reddingsschip Life-line dat onder Nederlandse vlag zou varen en een paar honderd vluchtelingen aan boord had, haar vracht maar beter in Nederland kon lossen. 'Maak je tocht maar wat langer, deze nep-hulporganisatie komt Italië niet meer in. Een week eerder waren ook al verschillende Italiaanse politici in actie gekomen tegen de reddingsschepen van buitenlandse organisaties die migranten oppikken uit de Middellandse Zee om ze vervolgens te dumpen in Italië.

Niet alleen in Italië, ook in Hongarije, Polen, Oostenrijk, Tsjechië en Denemarken zijn populisten aan de macht. In andere Europese landen zitten ze nog in de oppositie. Maar de vraag is hoe lang nog. Want wat als Merkel, Macron en onze eigen premier Rutte maar wat blijven aanmodderen en de immigratie naar Europa niet onder controle krijgen. Als zij het niet doen, dan doen de populisten het straks wellicht. Europese burgers voelen zich namelijk steeds onveiliger en onbegrepen. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat de aversie tegen nieuwe v;uchtelingen alleen maar groeit. Want ondanks de talloze migranten die wél aarden blijven er ook veel afhankelijk van een uitkering en zullen zich nooit thuis voelen in Europa. Anderen willen niets weten van gelijke rechten voor vrouwen en homo's en trekken zich terug in aparte wijken in de steden.

Maar nog veel erger is het groeiend wantrouwen tegenover Brussel dat de migratiestroom maar niet onder controle kan of misschien wel wil krijgen. Want dat vergt moed. Goede sier is daar niet mee te maken.
Ik mag hopen dat de Europese leiders snel tot een oplossing komen want anders gaan de populisten er in de toekomst misschien wél werk van maken. Of dat beter of slechter uit zal pakken weet ik niet. Maar doe het in godsnaam dan voor al die sloebers die in Noord Afrika als slaven worden uitgebuit of veel geld aan mensensmokkelaars betalen om vervolgens als ratten te verzuipen in de Middellandse Zee.

Meer berichten