Column Lowie

Column

Foto:

Afgelopen week was er duidelijk eentje voor de vrouwen. Zo werd dinsdag officieel bekend dat Femke Halsema waarschijnlijk de nieuwe en eerste vrouwelijke burgemeester van Amsterdam gaat worden. Of ze haar criticasters, die haar verwijten te soft en te links te zijn, de mond weet te snoeren zal nog moeten blijken. Maar in Middelbeers zullen de oudere inwoners met weemoed terugdenken aan mevrouw Smulders- Beliën, de eerste vrouwelijke burgemeester van Nederland die door haar dorpsgenoten liefkozend 'Ons Moeder' werd genoemd.
Maar wat nog meer indruk op me maakte was het optreden van Sigrid Kaag, onze Minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, tijdens een bezoek aan het door oorlogsgeweld geteisterde Midden Oosten.
Wat een vrouw. Het ene moment leefde ze oprecht mee met slachtoffers die ze te woord stond in het Arabisch, dat ze dus vloeiend spreekt. En het andere moment speelde ze met haar ambtenaren een potje voetbal tegen de lokale jeugd. Als je het mij vraagt wordt dat onze nieuwe premier.

En wat deden wij, de mannen, afgelopen week? Ach we keken naar het WK voetbal op tv, stookten de barbecue aan en piesten 's avonds halfdronken, langs de wc-pot, tot grote ergernis van moeder de vrouw.
Goed, Duitsland doet niet meer mee - al weet je dat pas zeker als de spelers met hoon worden verwelkomd op Frankfurt Airport - maar om nou te zeggen dat ik daar net als het vervelende clubje zwaar overbetaalde analisten op tv zo van heb genoten. Nou nee, niet echt.
Eerlijk gezegd vind ik nog het leukst dat Portugal met die vervelende etterbak van een Ronaldo, geen wereldkampioen wordt. Ik hoop oprecht dat de Belgen dat worden. Niet omdat ik er twintig jaar heb gewoond en weet dat ze eindelijk wel eens van dat onderdeur-imago af willen, maar omdat ze gewoon het beste team hebben.
En Oranje? Misschien maken we kans bij een volgend wereldkampioenschap voetbal. De Oranjevrouwen dan natuurlijk. Onze plek is voorlopig achter de barbecue en zittend op de wc-pot.

Meer berichten