Mieke, haar man Piet van den Hurk en kleinzoon Crit tijdens de voorstelling.
Mieke, haar man Piet van den Hurk en kleinzoon Crit tijdens de voorstelling. (Foto: )

Mooi afscheid op De Groote Aard

Peter Smetsers

Mieke van den Hurk zegt vaarwel

Toen Mieke van den Hurk uit Veldhoven bijna 18 jaar was, begon ze als kleuterjuf in Oerle. Ze had 11 kleuters onder haar hoede en genoot als jonge juf van elke minuut. Mieke werkte ook nog op scholen in Bergeijk, Reusel, Middelbeers, Valkenswaard en Veldhoven.

Eersel - Haar droom om te mogen werken in het speciaal onderwijs kwam ook uit. Ze was namelijk gedurende 2 periodes werkzaam op De Groote Aard in Eersel. Zo kon ze van haar hobby haar werk maken. Mieke werd als ervaren leerkracht ook nog gedetacheerd ging aan de slag bij basisschool De Toermalijn uit Bladel. Hier zag ze aanvankelijk best tegenop maar het was op en top genieten. "Fijne leerlingen en een hecht team, zijn de sleutels tot het succes van deze prachtige basisschool", aldus een enthousiaste juf Mieke. Op (V)SO De Groote Aard nam ze op vrijdag 29 juni afscheid met alle leerlingen, collega's en haar prachtige gezin.

Afscheid

Dit afscheid gebeurde met een aantal workshops, die in het teken stonden van cultuur

beleving. "Ik vind het van eminent belang dat er voor leerlingen uit het speciaal onderwijs volop aandacht is voor cultuur. Denk hierbij aan muziek, kunst of drama.", De leerlingen gingen aan de slag met allerlei culturele activiteiten. Ze mochten toneelspelen met Chris van Beurden, musiceren met Chris van de Vijfeiken, graffiti spuiten met Dionne Willemse, knutselen met Hannie Oomens, vloggen met Dick Jansen, sieraden smeden met Erika Tack , dansen met Anne Roelse en werken met visagiste Angelique van Beek. Ook werden er heerlijke hapjes bereid door een groep leerlingen, die begeleid werden door Miep Lamers en Yvonne loos. De resultaten werden op het einde van de dag gepresenteerd. Spreekstalmeester Peter Hendriks zorgde ervoor dat de voorstelling vlotjes verliep. Mieke vond het prachtig en genoot met haar gezin van de culturele hoogstandjes, die door de leerlingen en hun begeleiders werden getoond.

3 P's

Toen de leerlingen naar huis waren, werd er een gezellig afscheidsfeest gehouden met (oud)-collega's en haar gezin. Directeur Bart Waijers sprak zijn waardering voor Mieke uit middels een lied, dat hij had geschreven. Mieke kreeg van de school en haar gezin nog een prachtig beeld van haar favoriete kunstenaar Sjer Jacobs uit Belfeld. Verrassend was ook het optreden van de 3 P's. Haar zoon Paul, echtgenoot Piet en collega Peter Smetsers vormden een muzikaal trio en zongen enkele treffende liedjes over Mieke.

Veranderingen

Er is natuurlijk veel veranderd in het onderwijs. "Toen ik begon hadden de ouders nog een houding van: "de juf zal het wel het beste weten, doe maar wat jij denkt dat het beste is voor mijn kind." Ook gingen we onder het mom van aanschouwelijk onderwijs bij de boer kijken als er biggen, kalveren of veulens waren geboren. We hingen dan een briefje op de schooldeur dat we weg waren, voor het geval de inspecteur zou komen. Ik herinner me ook nog goed dat we met de kleuters bloemenkransen vlochten in uitgestrekte korenvelden. Nu is dat allemaal veel moeilijker. En de ouders van tegenwoordig zijn veel kritischer en mondiger geworden, wat natuurlijk goed is maar soms gaan ze hierin wel wat te ver. Voor de huidige leerkracht wordt de werkdruk steeds groter: moeilijke leerlingen, grote groepen, veel toetsen en registratie, oudergesprekken, teamoverleg en ga zo maar door. Ik vind dat we veel respect mogen hebben voor de huidige leerkrachten en de begeleiders."

Betrokken

Mieke was altijd heel betroken bij het jonge kind. "Ik dacht steeds in mogelijkheden en kansen voor deze doelgroep ."Toen ik op de Groote Aard begon, werd ik geweldig opgevangen door mijn collega's. Zij hielpen mij enorm en daar was ik heel dankbaar voor. Ook nu werken er betrokken en professionele collega's op De Goote Aard. De school is heel anders ingericht dan in mijn beginperiode." Mieke begon in 1976 namelijk in een noodlokaal, dat door een gordijn was afgescheiden van de gang. "De school stond midden in het bos en we mochten gebruik maken van de faciliteiten van De Donksbergen in Duizel. De doelgroep is in de loop der jaren best wel veranderd. Elk kind heeft recht op onderwijs en daar ben k het roerend mee eens maar ik vind dat er niet bezuinigd mag worden op het onderwijs." Voldoende mensen in de groepen en nog meer aandacht voor het jonge kind zijn speerpunten, de Mieke graag naar voren brengt.

Familievrouw

Mieke hoopt op vrijwillige basis nog iets te kunnen betekenen voor De Groote Aard. Zij is vrijwilliger bij de Zonnebloem en houdt van wandelen, fietsen, lezen, yoga en de natuur intrekken.

Ook is ze oppas oma voor haar kleinkinderen Mannes, Abe en Crit. Ze is een familievrouw pur sang en hoopt met haar man Piet, kinderen en hun partners en de kleinkinderen nog vele jaren te kunnen genieten van elkaar.

De Groote Aard is een school voor leerlingen met een speciale onderwijsvraag
Op onze school zitten leerlingen van 4 tot 20 jaar.
Ze zijn verdeeld over een SO - en VSOafdeling.

Meer berichten