Zondag 16 september trekt om 13.00 uur en om 15.30 uur een historische optocht door het centrum van Hapert,
Zondag 16 september trekt om 13.00 uur en om 15.30 uur een historische optocht door het centrum van Hapert, (Foto: )

Boeren en burgers en buitenlui in Hapert

De Boerenmert in Hapert is het ultieme Kempische dagje uit in het najaar voor zowel jong als oud, zeker ook voor gezinnen met kinderen. Op de derde zondag in september keert Hapert terug in de tijd en vormt het een beeld zoals het er vroeger uit zag.

HAPERT - De organisatie van de Boerenmert zorgt steeds weer voor een sfeervolle aankleding van het dorpscentrum. Ze streeft er naar om een unieke markt neer te zetten, die aantrekkelijk is voor een brede doelgroep; gezinnen met kinderen, mensen die van de sfeer en traditie van weleer houden maar zeker ook voor liefhebbers van diverse muzieksoorten.

Op de Boerenmert zijn diverse oude ambachten en creaties te zien zodat bezoekers zich kunnen inleven in de tijd van 1900 tot 1950. Zo zijn er bij de oude ambachten personen aanwezig die alles weten te vertellen over het vak wat men vroeger uitvoerde zoals onder andere de touwslager, de boekdrukker, de mosterdmaker, de stoelenvlechter, de klompenmaker, de sigarenmaker, de turfkloter, de bezembinder, de papierschepper, de barbier en de tingieter. Daarnaast zijn er verschillende demonstraties met de hulp en inzet van dieren, zoals schapen, landgeiten, paarden, koeien, ganzen en kleinvee. In totaal zijn er circa 750 dieren aanwezig op de mert.

Historische optocht

De historische optocht trekt om 13.00 uur en om 15.30 door het dorp met onder andere de burgemeester in traditionele outfit, de pastoor met zijn pastoorsmeid, de dokter, het schoolklasje met meester en juffrouw, de melkboer met melkkar, de kolenboer met kolenkar en het boerenbruidspaar dat deze dag gaat trouwen op de hoogkar. Ook rijden er in de optocht vele mooie oude wagens en tractoren mee. De optocht wordt gecompleteerd door een gilde, muziekkorps en diverse aanspannen met paarden en diverse voortuigen.

Speciaal in 2018

Op de Boerenmert 2018 zijn enkele bijzondere machines te bewonderen zoals een door stoom aangedreven klompenmakerij en een stoomtractor. Oorspronkelijk uit Amerika komt een Rumely Oil Pull. Dit is een op kerosine gestookte tractor die gekoeld wordt door olie. Dit is een van de grootste tractoren die ooit gebouwd is.

Voor kinderen is er volop vertier. Zo zijn er oud Hollandse spelen, is er een stoomtreintje, een doolhof, een kinderboerderij, een papegaaienbos, een grote trampoline, veel klein vee en kan er volop geschminkt worden.

Er is een doorlopend muziekprogramma op het Boerenmertpaviljoen bij den Tref en in de Van Gerwenstraat is er een doorlopend optreden van muzikanten vanaf 11.00 uur met regionale bands en soloartiesten. Op de markt speelt een Accordeongroep en zingt de band Back to the Roots. de braderie telt dit jaar 180 kramen waar een gulden nog een daalder waard is. Meer informatie:

www.boerenmert.nl

Meer berichten