Pieter van den Broek ontvangt uit handen van wethouder Stef Luijten (l.) de eerste Cultuurprijs.
Pieter van den Broek ontvangt uit handen van wethouder Stef Luijten (l.) de eerste Cultuurprijs. (Foto: )

Pieter wint de eerste Cultuurprijs

Jan van den Dungen

Eerste editie Uitmarkt Bergeijk

Zondag vond de eerste Uitmarkt plaats in Bergeijk, die lettend op de weersomstandigheden hier en daar naar binnen moest worden verplaatst of afgelast. Zo´n 30 verenigingen op cultureel vlak presenteerden zich aan de bezoekers van dit familie-evenement.

BERGEIJK - Het was de eerste keer dat dit evenement georganiseerd werd. Ook was het de eerste keer dat er een Cultuurprijs werd uitgereikt: een oorkonde die vergezeld gaat van een geldbedrag van 1.000 euro. Deze prijs wordt vanaf nu tweejaarlijks uitgereikt aan een persoon die zich al jaren verdienstelijk maakt op cultureel vlak in Bergeijk. Wethouder Stef Luijten reikte aan het einde van de UITmarkt, de eerste Cultuurprijs uit aan Pieter van den Broek, die meerdere keren genomineerd werd. Inwoners en organisaties konden een paar maanden terug gegadigden aanmelden. Zoals te verwachten, waren de aanmeldingen zeer divers. Een speciaal woord van dank was er voor Wim van Dooremolen, die een 'Cultuurcompliment' kreeg, een eervolle vermelding voor het vele werk dat hij voor Heemkundekring Bergeijk heeft verricht. De vakjury, bestaande uit leden van de werkgroep Uitmarkt, besloot dat Pieter van de Broek de oorkonde kreeg. De jury roemt Pieter van de Broek in het juryrapport om het enthousiasme waarmee hij muziek maakt. Het enthousiasme van Pieter werkt aanstekelijk en zorgt ervoor dat kinderen muziek oppakken.

Juryrapport:

"Met twee muzikale ouders is het niet vreemd dat Pieter al op jonge leeftijd gegrepen is door de muziek. Hoewel hij pas 27 jaar oud is, heeft hij toch al een indrukwekkende lijst met muzikale activiteiten op zijn naam staan. Bij de Koninklijke Harmonie Echo der Kempen is hij lid van zowel de slagwerkgroep als het harmonieorkest, hij speelt accordeon bij de Lustige Klanken, hij is tamboer bij het St. Joris Gilde, hij is medeoprichter van de band Muzi BV waarin hij zingt en gitaar speelt, hij geeft les bij Yep, organiseert workshops, speelt als vaste drummer bij de Plausible Pleasure Ragtime band… en dit is slechts een kleine greep uit al zijn activiteiten. Het is Pieter gelukt om van zijn hobby zijn beroep te maken en zo is hij na het succesvol doorlopen van het conservatorium muziekdocent geworden. Hoewel het CV erg indrukwekkend is, is dit niet de enige reden om Pieter uit te roepen als winnaar van de eerste Bergeijkse Cultuurprijs. Hij verdient de prijs vanwege zijn capaciteit om enthousiasme over te brengen op anderen en dan met name de jeugd. Niet alleen als betaalde kracht van Art4U, maar misschien zelfs nog meer als vrijwilliger bij diverse Bergeijkse verenigingen. Zo heeft hij bij het Sint Joris Gilde en bij Harmonie Theodatus het slagwerk nieuw leven ingeblazen. 'Meester Pieter' is vooral bij de schooljeugd een BB-er, een Bekende Bergeijkenaar."

Meer berichten