Voorzitter van de Heemkundegroep Gijs Willems reikt Jan Das het eerste boek uit.
Voorzitter van de Heemkundegroep Gijs Willems reikt Jan Das het eerste boek uit. (Foto: Gilde St. Anna Riethoven)

Onder de Schutse van Sint Anna Hoofdman Jan Das schrijft boek over de geschiedenis van het St. Annagilde

Jan van den Dungen

Hoofdman Jan Das brengt boek uit

Jan Das, ere-hoofdman van Gilde Sint Anna Riethoven, heeft sinds hij bij het gilde gekomen is (1969) vele dagelijkse en historische gebeurtenissen en feiten over het gilde verzameld en opgeschreven. Deze artikelen, verhalen en onderzoeken werden door hem samengebracht tot een boek waarin het reilen en zeilen van het gilde gedurende de laatste 50 jaar maar ook door de eeuwen heen zijn aangeroerd.

Riethoven - Zondag werd het nieuwe boek een uitgave van de heemkundegroep Riethoven gepresenteerd. Dit vijfde boek met als titel 'Onder de Schutse van Sint Anna' verhaalt de geschiedenis van het Riethovense gilde van 1488 tot 2013.

Voorzitter Gijs Willems, reikte het eerste exemplaar uit Jan Das. Een tweede exemplaar was er voor de hoofdman van het gilde, dit om aan te geven dat dit boek het resultaat is van een unieke samenwerking tussen de Heemkundegroep en Gilde Sint Anna. Willems bedankte verder iedereen die een bijdrage aan het boek heeft geleverd, met een compliment aan Drukkerij Snep voor de sublieme vormgeving van het boek en de mensen van het dorpsjournaal voor de mooie DVD. De 1 ½ uur durende DVD bevat beelden die de laatste 35 jaar zijn gemaakt van gildeactiviteiten in Riethoven, aangevuld met recente interviews met prominente gildebroeders. Een speciaal woord van dank was er ook voor het boekenfonds Wil van Ham dat wordt beheerd door de stichting vrienden van Eicha in Bergeijk, dat met een financiële bijdrage de publicatie van dit boek steunde.

Jan Das gaf in zijn dankwoord aan dat hij blij is dat het boek er eindelijk is en dat met dit boek de geschiedenis van het Gilde nu echt vastligt en daarmee voor iedereen toegankelijk is geworden. Wethouder Matthijs Kuijken zag onder meer in dit boek mede een bewijs dat de kern Riethoven bruist van activiteiten. Hij gaf verder aan dat Riethoven trots mag zijn op dit boek en dat het weer eens aantoont hoe betrokken de mensen uit Riethoven zijn bij hun dorp.

Meer berichten