Column Lowie

Column

Foto: Foto:

Vorige week las ik dat in de Helmondse Lambertus Kapel van het Elkerliek Ziekenhuis op 20 januari een Top 2000-kerkdienst wordt gehouden. Dominee Fred Omvee die, zoals hij zei, meer met popmuziek dan psalmen heeft, was geraakt door het saamhorigheidsgevoel in het Top 2000-Café in Hilversum en gaat zelf voor tijdens de dienst. Maar hij krijgt veel kritiek en wordt verweten dat hij met decoratieve kitsch de leegloop van de kerken aan het oog wil onttrekken.
Feit is wel dat de kerken leeglopen en de sociale functie tegenwoordig alleen nog wordt onderschreven door een handjevol gelovigen die de kerk ondanks alle ontuchtschandalen en ouderwetse opvattingen over zaken als geboortebeperking, euthanasie en de rol van de vrouw, trouw blijven. Nieuwe priesters zijn conservatiever dan hun voorgangers en lijken soms van een andere planeet te komen. Vraag dat maar eens aan de parochianen in Reusel die zich door zo'n brokkenpiloot niet meer thuis voelden in hun eigen kerk.
Hoewel het al weer meer dan veertig jaar geleden is dat ik zelf van mijn geloof ben gevallen kom ik de laatste tijd weer regelmatig in de kerk. Meestal uit respect voor vrienden of bekenden die zijn overleden en daar nog wel een afscheidsdienst hebben.
De liturgie tijdens zo'n dienst beschouw ik meer als nostalgisch vocaal decor.
Wat mij betreft zijn het de persoonlijke woorden van familieleden en vrienden van de overledene die een afscheidsdienst kleur geven en bijzonder maken. Soms weten die met kleine voorvallen en anekdotes die betrekking hebben op de overledene de mensen wel het idee te geven van een warm saamhorigheidsgevoel gebaseerd op compassie en naastenliefde.
Die twee begrippen zullen mensen altijd met elkaar blijven verbinden. Maar hoe dat te vertalen naar deze tijd lijkt de kerkleiders een brug te ver.
Volgens mij hoef je heilige huisjes die leeg lopen niet af te breken. En je hoeft er ook geen Top 2000-Café van te maken. Maar mensen moeten er zich op zijn minst wel begrepen en welkom voelen.

Meer berichten