Column Lowie

Column

Foto: Foto:

Uit recent onderzoek blijkt dat nog altijd negen op de tien Nederlanders dagelijks het nieuws checkt. Men geeft wel aan dat men het steeds moeilijker vindt om echt nieuws van nepnieuws te kunnen onderscheiden.
Nepnieuws wordt met name gemaakt om de publieke opinie te beïnvloeden. Zo namen Engelse politici bewust een loopje met de werkelijkheid en verspreidden pure leugens tijdens de Brexit-campagne. In eigen land twitterde Geert Wilders een foto van Alexander Pechtold, die leek te demonstreren met pro-sharia-betogers. En wat te denken van al die beloftes door politici in aanloop op nieuwe verkiezingen.

Waar kunnen we tegenwoordig eigenlijk nog terecht voor echt nieuws? Nou niet bij RTL Late Night en Pauw. Die zijn er vooral voor de kijkcijfers en de boeken die de uitgenodigde ego's toevallig naast hun glaasje wijn op tafel hebben liggen.
Bij het NOS-Journaal dan? Ik wil nog net niet zo ver gaan dat ook het NOS-journaal gebruik maakt van nepnieuws. Maar de eindredacteur bepaalt wel welk nieuws het 6- en 8-Uur Journaal elke dag haalt en kleurt het sjabloon voor een groot deel dus op eigen titel in.
En laat die eindredactie zich niet inpakken door de overheid wanneer het opent met een bezoek van Willem Alexander en Maxima aan het extreem islamitisch Saoedi-Arabië met in hun kielzog een zakendelegatie met dorst naar zakelijke opdrachten? Want inzet tijdens zo'n perfect geregistreerde wanvertoning is toch vooral een dikke orderportefeuille.

Je moet tegenwoordig goed opletten bij wat de media je allemaal willen doen geloven.
Maar nepnieuws is niet uitsluitend van deze tijd. Ook vroeger werd er allerlei nepnieuws de ether in geslingerd. Wat te denken van het vertekend beeld dat door de media werd gegeven van piassen als prins Bernhard en zijn schoonmoeder koningin Wilhelmina.
Nepnieuws, gemanipuleerd nieuws; wij zullen er mee moeten leren leven. Maar alles beter dan vroeger toen ze nepnieuws gewoon door de strot konden duwen omdat we onwetend waren en te goedgelovig om er ook maar even aan te twijfelen.

Meer berichten