Foto: archief Jan Wijten
Foto: archief Jan Wijten (Foto: Jan Wijten)

Samen bestrijden we natuurbranden

Van de redactie

Oefening op 18 oktober

Iedereen heeft het allemaal nog op het netvlies; het grote aantal natuurbranden deze zomer als gevolg van extreme droogte. In juni en juli waren dat er in Nederland ruim 2.800. Meer dan een verdubbeling ten opzichte van vorig jaar (1.213).

Regio - Bij zes grote natuurbranden riep de brandweer de hulp in van het landelijke Fire Bucket Operations (FBO)-team en het Defensie Helikopter Commando (DHC) op vliegbasis Gilze-Rijen voor blussing met helikopters. Daarnaast werd het FBO/DHC deze zomer ingezet voor blussing bij een afvalverwerker en een industriepand. In totaal dropten de helikopters bijna 2 miljoen liter water.

In regio Midden- en West-Brabant werd de brandweer in juni en juli dit jaar 39 keer gealarmeerd voor een natuurbrand. Brandweer Midden- en West-Brabant (BMWB) was in die periode extra alert en schaalde bij elke melding van natuurbrand direct op met veel materieel om snelle uitbreiding te voorkomen. Mede daardoor viel in alle gevallen de schade aan de natuur mee en bleef het getroffen natuurgebied beperkt tot maximaal enkele honderden vierkante meters. Maar dat kan een volgende keer zo maar anders zijn. Door te oefenen kan hier op voorbereid worden. Samen met partners bereidt BMWB zich hierop voor door onder andere preventieve maatregelen te treffen en door te oefenen.

Op 18 oktober oefent BMWB samen met Veiligheidsregio Noord- en Oost-Gelderland (VNOG) en de Koninklijke Luchtmacht in natuurgebied De Utrecht in Hilvarenbeek en Reusel-de Mierden. Er woedt zogenaamd een zeer grote natuurbrand. BMWB vraagt ondersteuning van FBO (onder regie van VNOG) en Defensie zet een Cougar en Chinook in om in één keer heel veel water op de brandhaarden aan te brengen. Tijdens de oefening vliegen de helikopters af en aan om water uit de vijver achter groepsaccommodatie de Kievit in Hilvarenbeek te halen en dit weer te lossen in De Flaes in Reusel-de Mierden.

Deze oefening krijgt op 20 oktober een vervolg waarbij BMWB, samen met brandweerkorpsen uit Brabant Zuidoost en België, op de grond de bestrijding van deze fictieve natuurbrand nabootst. De Jeugdbrandweer van Hilvarenbeek ondersteunt hierbij als 'lopend vuur'. Tijdens beide oefeningen wordt getest of de alarmering, inzet, communicatie en coördinatie tussen alle partijen goed verlopen.

Overlast als gevolg van deze oefeningen wordt zoveel mogelijk voorkomen. Mocht u eventueel hinder ondervinden van de vliegbewegingen, dan kunt u dat melden via het online klachtenformulier

https://www.defensie.nl/onderwerpen/vliegbewegingen/klachten-geluidsoverlast

Meer berichten