Column Lowie

Column

Foto: Foto:

't Is weer Stoptober. Doel is rokers te stimuleren om 28 dagen te stoppen. Uit onderzoek is gebleken dat wie het 28 dagen volhoudt vijf keer zoveel kans maakt om definitief te stoppen. Ik wens iedereen die er aan deelneemt alle succes toe. Maar wat een verschil met vroeger.

Ik weet nog dat ik een jaar of twaalf was en dat we met Jong Nederland een week op kamp gingen naar Milheeze. Aan de riem die mijn korte groene velourse broek ophield hing een zakmes van 30 centimeter lang. En uit het borstzakje van mijn kaki hemdje stak een pakje zware Van Nelle shag. Moet je vandaag de dag nog maar eens mee aankomen.
Iedereen rookte toen volop. Bij mij thuis ook. Behalve de hond en de schoorsteen want de eerste rook zo al uit zijn bek en de eindjes moesten aan elkaar geknoopt worden.

Een jaar of tien geleden ben ik zelf gestopt. Nou ja gestopt. Zo af en toe rook ik stiekem nog een stout sigaretje na een avondje muziek maken of bij een glas met vrienden op een zomers terras. In een land waar de koning en zijn moeder er elke dag ook nog een pakje doorhijsen moet dat kunnen, zeggen we dan tegen elkaar.

Maar eerlijk gezegd ben ik blij dat mijn kinderen en kleinkinderen - voor zover ik weet toch - geen van allen roken. Want roken is niet gezond. Dat weten we nu zo stilaan wel.

In navolging van Stoptober krijgen we binnenkort waarschijnlijk ook wel een Frietuari, de maand februari waarin we worden gestimuleerd geen patat en frikadellen te eten.
Persoonlijk ben ik meer voor Appril. Een maand waarin we met zijn allen het gebruik van social media een beetje proberen te beperken. Maar dat gaat nog wel even duren lijkt me, want de schade die daar mee wordt aangericht is voorlopig nog moeilijk vast te stellen. Bovendien kunnen de mensen die daar iets aan moeten doen, onze volksvertegenwoordigers, zelf moeilijk zonder.

Meer berichten