De jeugdgemeenteraadsleden samen opgesteld.
De jeugdgemeenteraadsleden samen opgesteld. (Foto: )

19 Edelachtbare jongens en meisjes

Door Jan van den Dungen

Jeugdraad gemeente Bergeijk

De gemeente Bergeijk heeft er sinds woensdag 19 edelachtbare jongens en meisjes bij. Die dag werden zij in de raadzaal van het gemeentehuis beëdigd door burgemeester Arinda Callewaert-de Groot, die vanaf nu ook hun voorzitter is.

BERGEIJK - Er komt geen kinderburgemeester. De jeugdgemeenteraadsleden werden met hun klasgenoten in de groepen 7 en 8 door burgemeester Callewaert samen met wethouder Manon Theuws op hun scholen bezocht. Zij gaven daar uitleg over het serieuze werk als jeugdgemeenteraadslid. Hierna vonden op alle scholen verkiezingen plaats. Ook kinderen uit Bergeijk, die niet in Bergeijk op school zaten, konden zich aanmelden. Daaruit werd door de burgemeester een leerling geloot.

Tijdens hun installatie legden zij allen de gelofte af: "Ik beloof dat ik als lid van de jeugdgemeenteraad mijn uiterste best zal doen de belangen van alle kinderen in Bergeijk te verdedigen. Daarbij kijk ik verder dan alleen mijn eigen buurt, school of kern. Ik wil meehelpen om ideeën die goed zijn voor de jeugd in Bergeijk te realiseren." Voor de eerste raadsvergadering op 14 november kregen zij allen een eerste huiswerkopdracht mee. Er is hen gevraagd om per school een voorstel te verzinnen en in een korte boodschap zullen de kinderen in de eerste vergadering op 14 november hun ideeën te berde brengen. Vervolgens worden de ideeën die gekozen worden in de maanden erna verder uitgewerkt. Uiteindelijk als doel om een of meerdere ideeën daadwerkelijk te realiseren. Het gaat steeds om onderwerpen die de jeugd aangaan en die binnen een beperkt budget kunnen worden gerealiseerd, daarvoor is geen fiat van de volwassen raad nodig. Komen de kinderen met ideeën die groter zijn en dus meer geld kosten, dan kan het best zo zijn dat het voorstel ingebracht wordt bij de volwassen raad. Ook maken de jeugdleden eenmaal per jaar een leerzaam uitstapje.

De jeugdgemeenteraad 2018-2019 bestaat uit leerlingen uit de groepen 7 en 8 van Basisschool Beisterveld Bergeijk: Lotis Maas, Koen Smeets, Basisschool De Regenboog Bergeijk: Anne van Ratingen, Mats van Diepen, Basisschool Prinses Beatrix Bergeijk: Ties Verleg, Sophie Bone, Basisschool De Klepper Luyksgestel: Joris Hoeks, Zara Jansen, Basisschool De Zonnesteen Bergeijk: Jeroen van de Kerkhof, Lars van den Eijnden, Basisschool Sint Willibrordus Riethoven: Louise Klignet, Alexander Bartholomeus, Basisschool St. Gerardus Bergeijk (Weebosch): Evy van Poppel, Raf d'Haens, Basisschool De Ster Westerhoven: Joy Mentink, Caz Baeten, Basisschool De Waterloop Bergeijk ('t Loo): Sebastian van Os, Sid van Gerven en de Berkenschutse Heeze: Milou Smets. Voor de kinderen uit groep 8 die doorstromen naar de middelbare school komen er elk jaar nieuwe groep 7-kinderen bij. Hiermee ververst een gedeelte van de groep zich jaarlijks en leren ze van elkaar.

Meer berichten