Column Lowie

Column

Foto: Foto:

De jaarlijks terugkerende Zwarte Pieten-discussie is intussen net zo'n traditie aan het worden als het kinderfeest rondom de omstreden aanstootgever en zijn baas zelf. Dit keer gaf het proces tegen de blokkeerfriezen aanleiding tot roering. Tegen de meesten van hen, die 17 november vorig jaar dwars op de snelweg net voorbij Joure stonden, zijn werkstraffen geëist. Volgens het Openbaar Ministerie was er sprake van ernstige verstoring van de openbare orde en beletten de blokkeerfriezen de actievoerders uit de Randstad om tijdens de intocht in Dokkum te demonstreren.

Het megaproces bood zowel de blokkeerfriezen als de anti-zwartepietdemonstranten opnieuw een podium. En dat werd door beide partijen dankbaar aangegrepen. De blokkeerfriezen vonden dat er sprake was van klassenjustitie; de Turken die vorig jaar de Erasmusbrug in Rotterdam blokkeerden werden niet vervolgd. En de anti-zwartepietdemonstranten stelden het slavernijverleden maar weer eens aan de kaak.

De actievoerders uit de Randstad werden door de blokkeerfriezen onterecht tegengehouden, maar als je vindt dat Zwarte Piet moet blijven wil dat volgens mij nog niet zeggen dat je een racist bent. Het meest irritante van alles vind ik eigenlijk nog de rol van burgemeester Waanders van Dokkum die - zo blijkt nu achteraf - de clash tussen de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet bewust probeerde te faciliteren. Zij is vorig jaar namelijk persoonlijk afgereisd naar Amsterdam om de leden van Kick Out Zwarte Piet over te halen om in haar stad te komen demonstreren. Ook had ze aan mensen van de extreem-rechtste NVU gevraagd om naar Dokkum te komen om hun punt te maken. Misschien moet het Openbaar Ministerie de strapatsen van mevrouw Waanders maar eens tegen het licht houden.


Ik weet niet hoe het u vergaat, maar het hele gedoe komt mij zo stilaan de neus uit. Ik zou het wel weten. Zet de voor- en tegenstanders van Zwarte Piet samen, zonder aandacht van de pers, een week in een hutje op de hei. Wedden dat ze er al na een paar uur uit zijn.

Meer berichten