'Doe het met aandacht vanuit het hart'

Vrijwilliger Henk Rijkers helpt een vluchteling met het optuigen van de kerstboom.
Vrijwilliger Henk Rijkers helpt een vluchteling met het optuigen van de kerstboom. (Foto: )

Naser Eddin (Petra)

Henk Rijkers voor vluchtelingen

"Geven en aandacht, geven diepe zin aan het leven". Met deze woorden vat Henk Rijkers zijn ervaring als vrijwilliger voor het vluchtelingenwerk samen.

Reusel - Op het eerste gezicht denk je dat het toevallig is dat hij de oproep van Vluchtelingenwerk heeft gelezen en dat hij later medewerker werd, maar de ware toedracht schuilt in de details van zijn leven.

Het werk van Henk

Het verhaal begon 25 jaar geleden; er was toen een AZC in deze regio om mensen uit Joegoslavië en Iran op te vangen. De vrouw van Henk werkte er als taalcoach om mensen Nederlands te leren als hulp om hun leven opnieuw op te bouwen. De tevredenheid en de gelukzaligheid op het gezicht van zijn vrouw werkten aanstekelijk en hij legde contact met de mannen daar en contact werd vriendschap die tot nu toe doorgaat. De periode na de dood van zijn vrouw was echt moeilijk, zijn leven is veranderd; toen las hij die oproep van Vluchtelingenwerk. Omdat hij het hart op de juiste plaats heeft, kan hij de missie van zijn vrouw voortzetten door de mensen te helpen.

In het Fraterhuis, dat bestemd is als een tijdelijke plaats voor de vluchtelingen, besteedt Henk veel tijd om met de vluchtelingen als vrienden te praten over alles, het leven in Nederland, antwoorden geven op hun vragen, het huis inrichten als iemand een huis krijgt. Henk zegt dat je geen plan hoeft te hebben als je iemand wilt helpen, maar je moet hem laten voelen dat je naast hem staat en je zijn gevoelens begrijpt, het moet recht uit het hart komen. Je moet volgens Henk goede achtergrondkennis hebben over de culturen waar deze mensen vandaan komen.

Henk gelooft dat als je een echte relatie opbouwt met een vluchteling, je hulp kunt geven en dan weet je wat hij wil en wat hij kan doen en op basis hiervan kon Henk sommige vluchtelingen helpen om werk te vinden. Als vrienden spoort hij ze aan om te sporten, om positief te denken en daarna een positieve blik op het leven te hebben. Maar wat hij het belangrijkste vindt is als eerste om Nederlands te leren.

Meer berichten