Op de foto Nanny de Vries- Gokkes (rechts) en zuster Leonie.
Op de foto Nanny de Vries- Gokkes (rechts) en zuster Leonie. (Foto: )

Vluchten onder een regen van kogels

Van de redactie

De oorlogservaringen van Nanny

Reusel, september 1944, zware man tegen man gevechten in de straten en huizen die vele slachtoffers eisen. In de kelder van het zusterklooster zitten ruim honderd mensen die in deze veilig geachte ruimte hun toevlucht gezocht hebben. Het zusterklooster brandt hevig nadat het door Britse artillerie vanuit de Peel beschoten is.

Reusel/Hooge Mierde -Die woensdagnacht moeten deze mensen vluchten onder een regen van kogels en granaatscherven richting de veilige abdij van Postel.

Een van die vluchtelingen is Nanny Gokkes, een Joods meisje dat op 2 augustus 1929 te Haarlem geboren wordt en op 4 oktober 1942 moet onderduiken. Vanaf december 1942 zit zij onder de valse naam Nanny Donders in Reusel ondergedoken waar zij de MULO volgt. Haar vlucht uit Haarlem, de reis naar Reusel, de opname in het zusterklooster, de oorlogsjaren in het zusterklooster en dan de vlucht naar Postel waarbij zij veel steun heeft aan zuster Leonie. Nanny woont momenteel in Zwijndrecht.

De oorlogservaringen van Nanny Donders ofwel Nanny de Vries- Gokkes worden aan de hand van opnamen getoond en aanwezigen krijgen de mogelijkheid om vragen aan haar te stellen. Zij is namelijk zelf ook aanwezig die middag. Een unieke kans om haar te spreken. Op zondagmiddag 28 oktober om 14:00 uur vindt de presentatie plaats in zaal de Bijenkorf, Myrthaplein 8 te Hooge Mierde. Allen zijn hiervoor uitgenodigd.

Ook kunnen geinteresseerden lid worden van de 'Vrienden van het museum' en zo als speciale gast de lezing bijwonen onder het genot van een kopje koffie. Ook zijn deze dan welkom op de volgende lezingen die op het programma staan: 25 november, Ad Hermens over 'Zijn Market Garden'. 16 december. Nederlands-Indië 1942-1946, Thomas Verwer uit Waalre vertelt over zijn herinneringen in de Japanse vrouwen- en kinderkampen. Van Joop Verwer, vader van Thomas, wordt onder andere een plaatje geexposeerd dat hij moest dragen vanwege zijn blindheid die veroorzaakt was door vitaminegebrek.

Meer berichten