"In het coalitieakkoord staat dichtbij en betrokken. En daar sta ik als wethouder voor. Ook na deze eerste 100 dagen."
"In het coalitieakkoord staat dichtbij en betrokken. En daar sta ik als wethouder voor. Ook na deze eerste 100 dagen." (Foto: Ton van de Vorst)

'Je bent een wethouder van iedereen'

Ton van de Vorst

100 dagen wethouder, Eric Beex

Na de gemeenteraadsverkiezingen waarbij de lokale partij Eersel Samen Anders zeven zetels in de gemeenteraad behaalde, trad een nieuw college aan met Eric Beex, Leon Kox en Steven Kraaijeveld als wethouders. Honderd dagen zitten er nu op. Eric Beex vertelt over zijn eerste indrukken.

Eersel – Twaalf jaar geleden werd Eric Beex uit Wintelre lid van Eersel Samen Anders, vijf jaar later kwam hij in de Eerselse gemeenteraad. Na de verkiezingsoverwinning van dit jaar werd hij wethouder met in zijn portefeuille het sociale domein (met daarin jeugd en onderwijs, welzijn en gezondheid, participatiewet en sociale werkgelegenheid), klimaat, milieu en Eindhoven Airport problematiek, en kunst en cultuur. Het wethouderschap betekende een grote ommezwaai in zijn werk; veel nieuwe mensen leren kennen, je verdiepen in een grote variëteit aan zaken die in de gemeente spelen, en publiek optreden.

"Ik kwam twaalf jaar geleden in de politiek. We waren net terug van een familiebezoek in Nieuw-Zeeland toen Jos Heezemans aanbelde en vroeg of we vijf minuten tijd hadden. Jos zocht leden voor zijn politieke partij. Leefbaarheid, daar ging het om en bouwen was de motor van de leefbaarheid; bouwen betekent jonge mensen, kinderen, een school, verenigingsleven en nieuwe initiatieven. Daar kon ik me wel in vinden, Carla en ik zijn allebei lid geworden van de partij. Ik kom uit een groot gezin. Bij ons thuis was het vanzelfsprekend om als vrijwilliger iets te doen voor de club. Zelf was ik actief als jeugdleider en coach bij RKVVO."

"Het sociale gezicht van de gemeente is erg belangrijk, de zeven jaar als gemeenteraadslid hebben me, denk ik, voldoende bagage gegeven om als wethouder aan de slag te kunnen. Maar ik heb ook gemerkt dat je als gemeenteraadslid maar een fractie ziet van wat een wethouder allemaal doet."

"Je moet als wethouder uitvoering geven aan het beleid dat door de gemeenteraad is opgesteld. Je hebt te maken met veel partijen die allemaal hun eigen belangen hebben. En dan is het vaak net als vroeger thuis; er was maar een tv dus het was een kwestie van geven en nemen welk programma erop kwam. Je bent een wethouder voor iedereen, iedereen moet zich gehoord voelen. Mijn agenda is goed gevuld en iedere dag anders. Kijk hier maar: 's morgens was ik gastheer voor een gezelschap dat de gebiedsontwikkeling langs de Beerze bekijkt, dan loop je met laarzen door het gras en de modder langs het riviertje, en 's middags ben ik bij de herdenking van de neergestorte Lancaster in Vessem en spreek ik met Ernest Holmes, de 97-jarige overlevende van de crash. Morgen ga ik op bezoek bij de directeur van Eindhoven Airport en een Syrisch gezin die als statushouders in Wintelre wonen."

"Het sociale domein is ook veel in beweging. Er is een initiatief gestart om ouderen langer, veilig thuis te kunnen laten wonen door gebruik te maken van glasvezel, domotica, en signaleringssytemen. De ervaringen van de ouderen en hun mantelzorgers vind ik heel belangrijk. Ook de sociale werkvoorziening verandert, hier komt steeds meer de nadruk te liggen op participatie waarbij mensen worden begeleid naar betaald werk. De WVK is een participatiebedrijf voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt en Kempenplus heeft meer het karakter van een detacheringsbedrijf.''

Meer berichten