Ruud Overes legde zich niet erbij neer toen Parkinson bij hem werd vastgesteld, en maakte een 10.000 km lange fietstocht om meer aandacht te krijgen voor de ziekte en de bestrijding ervan.
Ruud Overes legde zich niet erbij neer toen Parkinson bij hem werd vastgesteld, en maakte een 10.000 km lange fietstocht om meer aandacht te krijgen voor de ziekte en de bestrijding ervan. (Foto: Ton van de Vorst)

'Accepteren is het enige wat je nog kunt doen'

Ton van de Vorst

Twee jaar geleden kreeg Ruud Overes uit Eersel te horen dat hij Parkinson had. Hij had een dynamische, veeleisende baan als programma manager bij Philips Healthcare. Door de ziekte kreeg hij problemen met onder andere het geheugen. Hij werd arbeidsongeschikt. Zijn ziekte moet hij accepteren maar wat hij niet accepteert is het gebrek aan aandacht voor de op een na meest voorkomende hersenziekte. Daarom fietste hij in 95 dagen van Eersel via Santiago de Compostela, Lissabon, Gibraltar, Nice, Zagreb, Dubrovnik, Tirana, naar Athene waar zijn tocht eindigde in het Olympisch stadion.

Eersel – Als je Ruud Overes ziet dan zie je een fitte man van 57. Wat je niet direct ziet is dat hij Parkinson onder de leden heeft. Twee jaar geleden kwam hij daarachter. 'Ik had een baan op de High Tech Campus als programma manager bij Philips Healthcare. Dat was veel plannen en organiseren en snel overschakelen van het ene onderwerp naar het andere. Op een gegeven moment ging dat steeds moeilijker, het praten ging moeilijker, lopen ging niet meer zo soepel, schrijven was lastig en ik had problemen met mijn geheugen. Een kennis die veel met ouderen had gewerkt dacht aan Parkinson toen ik het haar vertelde. Die diagnose werd later bevestigd.'.

"Het enige wat ik kon doen was accepteren dat ik het heb. Ik was halverwege de vijftig en ik dacht na over wat ik allemaal wilde doen na mijn pensionering. Ik droomde van een huisje in Frankrijk en lange fietstochten maken. De ziekte verergert progressief, dus als ik nog iets wilde dan moest ik het NU doen realiseerde ik me. Zo ontstond het idee om een lange fietstocht door Europa te maken. Vrienden opperden om er een sponsortocht van te maken. Daarbij had ik wel hulp nodig."

"De behandeling van Parkinson richt zich vooral op het draagbaar maken van de ziekte voor de patiënt met behulp van ergotherapie, fysiotherapie en logopedie. Maar vrijwel nergens wordt onderzoek gedaan naar de oorzaken van de ziekte. Met die kennis kan de ziekte voorkomen worden of genezen. Ik vind dat farmaceutische bedrijven de morele verplichting hebben om hier ook onderzoek naar te doen. Maar kennelijk kunnen we niet varen op het morele kompas van de farmaceutische industrie. Daarom willen we op Europees niveau, het fundamentele onderzoek naar de oorzaken van Parkinson, op de politieke agenda krijgen."

Parkinson2beat

Op zijn tocht werd Ruud Overes begeleid door een toegewijd team van vrienden en zijn vrouw met wie hij trouwde twee weken voordat hij met zijn fietstocht begon. Gewapend met trike en een aantal navigatiesystemen en GPS-trackers maakte hij zijn tocht. Het thuisfront kon zo precies zien waar hij was, en zo nodig hulp inroepen.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden