In de SP cross van Gieten reed Maud Kaptheijns zich bij de beste vijf elite-vrouwen. Foto: Marcel van de Meulengraaf
In de SP cross van Gieten reed Maud Kaptheijns zich bij de beste vijf elite-vrouwen. Foto: Marcel van de Meulengraaf (Foto: Marcel van de Meulengraaf)

Kaptheijns vecht voor toppositie op EK

Piet Gijsbers

Na tegenslag weer op de goede weg

Vorig jaar rond deze tijd kon Maud Kaptheijns als de koningin van het veldrijden worden betiteld. Liefst zeven keer stond de veldrijdster uit Westerhoven in de grote internationale crossen op het hoogste trapje van het podium. Hoe anders is het dit seizoen. Tot nu toe werd Kaptheijns, inmiddels verhuisd naar Bergeijk, door tegenslag getroffen.

Westerhoven/Bergeijk - Wat een weelde vorig jaar in de herfst voor Maud. Ze reeg in de beginfase van het veldritseizoen de zeges aaneen. Ze won week in week uit crossen zonder dat het haar echt moeite leek te kosten.. Viermaal was zij de beste in een Super Prestige wedstrijd: in Gieten, in Zonhoven, in Boom en in Ruddervoorde. Ze schreef de wereldbekercross in Koksijde op haar naam en stond op het podium in Neerpelt, Ronse en Kruibeke. In Rosmalen was zij de beste van de dag, al ging dat in de GP van Brabant gepaard met een val over de balken waarbij zij een diepe vleeswond onder de knie opliep. Die blessure ging opspelen. Een paar weken achtereen belette een ontsteking aan de wond haar mee te strijden voor de overwinning. Toen daar nog buikgriep gepaard met koorts bovenop kwam, moest zij noodgedwongen een stapje terug doen. Maar op het NK in Surhuisterveen meldde ze zich weer vooraan met het zilver achter kampioene Lucinda Brand. Podiumplaatsen regen zich weer aaneen.

Inmiddels is het nieuwe veldritseizoen alweer een eind gevorderd. Eind september maakte Kaptheijns de oversteek naar Amerika voor de eerste wereldbekercross in Waterloo. Achter winnares Marianne Vos reed ze naar de 7e eindpositie. Maar vervolgens ging het goed fout. "Op een trainingsrondje kwam ik lopend ten val op een weg die bezaaid was met gaten. Ik had een diep gat in mijn knie, maar nog veel erger was een flink gezwollen enkel. Die blessures beletten me om in de tweede wereldbekercross in Iowa van start te gaan." De Super Prestige openingsveldrit in Gieten werd het heroptreden van Kaptheijns. "Met wat ziekte in mijn lijf reed ik er naar de 5e plaats. In de SP cross van Boom had ik beter niet kunnen starten, omdat ik me ziek voelde. Maar ik wou even in beeld rijden voor mijn sponsor Crelan-Charles. Het was niet slim van me daar mee te doen, ook al finishte ik als 10e." De aansluitende wereldbekercross in het Zwitserse Bern sloeg ze daarom over en ook de Nacht van Woerden was niet aan haar besteed. De GP Neerpelt (5e) en de SP cross van Ruddervoorde (9e) geven weer hoop. "Nu richt ik me op de Europese titelstrijd van komende zondag in Rosmalen. En volgen onder meer nog zandcrossen in Koksijde en Zonhoven die me goed liggen. Het is allemaal niet zo positief als vorig jaar. Maar na een goede zomertraining voel ik dat het ondanks een zware verkoudheid met mijn vorm wel goed zit."

Meer berichten