De gasten genieten van de gezelligheid, de gastvrijheid en de heerlijke boerenkool.
De gasten genieten van de gezelligheid, de gastvrijheid en de heerlijke boerenkool. (Foto: )

Wil je bij me komen eten?

Nicole Leijen

Martin en Toos koken voor anderen

Dinsdagavond 18.00 uur. De tafel is gedekt, de gasten schuiven aan en de soep wordt bijna opgediend. Al direct is er een gezellige sfeer en komen er mooie en interessante gesprekken op tafel. De gasten hebben één ding gemeen, vanavond hoeven ze niet alleen te eten maar komen ze eten bij Martin en Toos. En zo gaat dat elke twee weken, want samen eten is zoveel gezelliger dan alleen.

BLADEL – "De mensen hebben weer genoten en wij ook. Dit zou iedereen moeten doen. Het is kei leuk en gezellig en je maakt er mensen super blij mee", aldus een enthousiaste Toos. Enige tijd geleden bouwden Toos en haar man Martin een nieuw huis. Een fijne plek met veel ruimte en een grote eettafel, waar ook hun uitwonende kinderen nog regelmatig aan plaats nemen. En dat gunt ze iedereen, een plek om samen gezellig te eten. "Ik ontmoet veel mensen en hoor regelmatig verhalen van mensen die alleen eten. Dat zette me aan het denken en sindsdien nodig ik mensen uit om bij mij te komen eten", aldus de gezellige Toos.

Groepen

Elke twee weken heeft ze een groep van zes mensen die bij Martin en haar komen eten. Met haar sociale hart heeft Toos mensen benaderd waarvan ze weet dat die vaak alleen eten. En met succes. Ze heeft twee groepen, één groep van 65 tot en met 84 jarigen en één van 30 tot 50 jarigen. Het zijn vaste groepen. "Want", zegt Toos, "zo leren ze elkaar kennen en kunnen ze elkaar ook buiten het etentje om opzoeken".

Geoliede machine

Inmiddels loopt het als een geoliede machine. Op maandagavond worden de voorbereidingen getroffen en wordt de tafel alvast gedekt. Op dinsdag kruipt Martin achter de pannen en kletsen ze samen gezellig met de gasten. Toos en Martin hebben allebei een fulltime baan en het vraagt dus wel wat planning. Maar omdat het in de avonduren is, is het prima te combineren en maken ze er graag tijd voor. Ze genieten er immers zelf ook volop van.

Mensen uitnodigen om te komen eten, een fantastisch initiatief, wat heel makkelijk op te pakken is. Toos hoopt dan ook anderen te inspireren om dit te gaan doen. Want zeg eerlijk, niemand vindt het leuk om altijd alleen te eten, toch? Het is simpel op te lossen door mensen uit te nodigen. "Het hoeven er geen zes te zijn", sluit de gastvrije Toos af, "al kook je maar voor één of twee extra, of voor die alleenstaande man of vrouw in je straat. Daar doe je al heel veel goeds mee. En je zult zien dat het enorm veel voldoening geeft".

Toos en Martin kunnen zich, met een voldaan gevoel, alvast gaan voorbereiden op het volgende etentje. Rode kool met draadjesvlees, op verzoek van de gasten, want het menu wordt gezamenlijk bepaald.

Smakelijk alvast!

Meer berichten