Ad Hermens aan het woord.
Ad Hermens aan het woord. (Foto: )

Ad Hermens vertelt: Voortijdige gliderlandingen in de Kempen

Van de redactie

In september 1944 werd Noord Brabant plotseling geconfronteerd met de grote geallieerde luchtlandingen. Deze hadden als doel om het einde van WO-2 te bespoedigen.

Hooge Mierde - Er waren diverse landingsterreinen in de aanvliegroute gepland met de bedoeling vanuit Arnhem snel de rivieren over te steken en daarna richting Berlijn door te stoten. Zoals nu bekend is dit niet gelukt, maar had wel als gevolg dat een groot deel van Brabant vanuit de lucht eerder bevrijd werd. Ook omdat het Tweede Britse Leger vanuit Lommel een snelle doorstoot moest maken richting Arnhem. Ad zag als 12-jarige de enorme luchtarmada boven zich en herinnert zich dat de lucht zwart was van de vliegtuigen. Uren heeft hij gekeken en probeerde de aantallen te tellen, maar daar was geen beginnen aan. Hij zwaaide naar de bemanningen die te zien waren omdat ze hun doel naderden. Het middageten werd vergeten en toen het gezin Hermens uren later naar binnen ging voor het middagmaal was de keuken vol rook en de aardappels waren als zwarte ballen in de pan. Alles maakte grote indruk op hem en van nachtrust kwam niets terecht.

In jaren '80 begon Ad alles op te schrijven en gaf hij diverse WO-2 boeken uit. Twee van deze boeken handelen over de voortijdige gliderlandingen in de Meijerij en de Kempen. Later verzorgde hij ook lezingen. Speciaal maakte hij nu voor deze gelegenheid nog een lezing over de voortijdige landingen in de Kempen onder de naam 'Voortijdige gliderlandingen in de Kempen, september 1944'. Deze heeft als bron zijn in 2016 verschenen boek met dezelfde naam. De beide gliderboeken zijn bij de lezing ter inzage en ook nog verkrijgbaar of in te schrijven .

Ad vertelt naast de onderschriften ook nog wat over de belevenissen van de glider bemanningen, die in vijandelijk gebied neerkwamen en de heldhaftige daden van de inwoners van de Kempen in die roerige periode.

Meer berichten