Foto:

Certificaten Speurhond bij politiehondenvereniging

Onlangs heeft Jan Hofs, met Mechelse herder Donna voor zowel het Speurhond A en het Vlakterevieren B een certificaat met Lof behaald. Ook behaalde Jos van Ekert met kruising Mechelse herder Tess het basiscertificaat Speurhonden behaald.

Riethoven - Het totale Speurhonden-programma bevat veel mogelijkheden om een certificaat te behalen. Maar je begint bij het begin, en je moet in elk geval eerst in het bezit zijn van het basiscertificaat Speurhonden.

Basiscertificaat Speurhonden. De algemene oefeningen voor dit certificaat zijn: aangelijnd en los volgen, een blijfoefening, het vooruitsturen naar een pion, het optillen en overdragen van de hond aan iemand anders. Het opzoeken en verwijzen van grote voorwerpen, een aantal spring oefeningen en het lopen over een brug.

Speuren A. Om dit certificaat te behalen, moet de hond een spoor uitwerken van ongeveer 800 meter lang, waarin 8 keer van richting wordt veranderd. Dit spoor is minimaal 2 uur oud en er liggen 3 voorwerpen op het spoor, bijvoorbeeld een schroevendraaier, sleutels, geweer of geldkist. Bij de kleine voorwerpen moet de hond verwijzen. Verwijzen wil zeggen dat hij aan de geleider duidelijk moet maken dat hij iets gevonden heeft. Dat kan zijn door middel van gaan liggen of bijvoorbeeld door blaffen.

Vlakte revieren B. Voor het behalen van dit certificaat moet de hond 3 slachtoffers opzoeken welke onder bomen of struiken in een bosperceel liggen. Daarvoor krijgt hij een half uur. De hond moet door middel van blaffen aangeven dat hij de personen gevonden heeft. Hij mag daarbij de slachtoffers niet aanraken. In dit perceel wandelen ook andere mensen met honden, deze lopende personen moeten volledig genegeerd dienen te worden.

Behalve deze specifieke elementen per certificaat, worden bij alle keuringen ook het gedrag en handelen van de geleider beoordeeld en het algemeen appél wat een geleider over de hond heeft.

Voor het behalen van zo'n certificaat heb je uren en uren samen met je hond geoefend. Je hebt hiervoor ook echt de hulp nodig van je collega's bij de vereniging. Die moeten immers 'slachtoffer' zijn wanneer nodig, maar ook voorwerpen verstoppen en sporen uitlopen.

Meer berichten