Foto:

Een kijkje nemen bij Staatsbosbeheer

Erik Schram

Excursie boswerkzaamheden Kempen

Staatsbosbeheer start in januari 2019 met houtoogst in de Kempen. De werkzaamheden vinden met name in het westelijke gedeelte van de boswachterij plaats, in het dal van de Goorloop. Het zagen vindt plaats met oogstmachines en neemt een aantal weken in beslag.

Bladel - Zaterdag 8 december geeft Staatsbosbeheer uitleg over deze werkzaamheden. Om 10.00 uur start bij de parkeerplaats van Staatsbosbeheer aan De Pals te Bladel een wandeling voor publiek. Onder leiding van de boswachters wordt het bos bezocht waar de werkzaamheden plaats vinden. Er wordt uitleg gegeven over duurzaam bosbeheer en het werk van Staatsbosbeheer. Aanmelden voor de publiekswandeling is niet nodig. De wandeling duurt tot 11.30 uur. U bent welkom, ook met de hond mits deze is aangelijnd.

In de Kempen wordt 'gedund' in een deel van het bos. Bij dunning worden er bomen weggehaald om andere bomen meer ruimte te geven om verder te groeien. Naaldbomen maken plaats voor loofbomen. Ook ontstaat hierdoor ruimte voor de zeldzame gladde slang die in de Kempen voorkomt. Voor kwaliteitshout treft Staatsbosbeheer wij regelmatig maatregelen in het bos. Rechte bomen zijn bijvoorbeeld het meest geschikt om planken van te zagen. Daardoor kunnen ook toekomstige generaties hout als hernieuwbare grondstof blijven gebruiken. De opbrengst van de houtverkoop wordt gebruikt voor het beheer van alle natuurgebieden van Staatsbosbeheer.

Het bos wordt van tevoren zorgvuldig door boswachters geïnventariseerd op nesten, mierenhopen en bomen met nestholtes volgens de regels van Gedragscode Zorgvuldig Bosbeheer. De bospaden kunnen tijdelijk minder goed begaanbaar zijn door beschadiging door houtoogstmachines en vrachtwagens. Deze paden worden na de houtoogst zo snel mogelijk hersteld. Werkzaamheden zijn in het bos altijd aangegeven met bordjes zodat bezoekers niet verrast worden door de machines. Daarnaast is het voor de veiligheid van de geïnteresseerde bezoeker van belang om niet te dicht te komen.

Meer berichten