Een passende uiting van 'Bruderschaft'

Kerstbomen uit de Eifel in Eersel

Er staan weer 8 prachtige grote kerstbomen in en rondom Eersel. Wederom een initiatief vanuit SPE (Stichting Promotie Eersel) en de Vrienden van de Kerstal.

Eersel - Ook dit jaar zijn er weer 5 geschonken door Duitse vrienden uit de Kreis Vulkaneifel. Eentje door een particulier uit Birresborn, 2 door de gemeente Mürlenbach en 2 door de Kreis Vulkaneifel. Het hoofd van de Kreis, Herr Landrat Heinz Peter Thiel, heeft er zich persoonlijk om bekommerd. Heel bijzonder, welke gemeente heeft zo'n mooie relatie met een streek in zijn buurland!?

Jac Hakkens schreef hierover op de facebookpagina 'Eersel zoals het was' het volgende: "We associëren kersttijd ook vaak met bergen en Duitsland. Het is aan de bomen niet af te lezen. Dat ze in de Eifel zijn opgegroeid. Maar toch geeft het een extra fijn gevoel om te weten dat ze geschonken zijn door vrienden uit een buurland. Nog wel uit de Eifel. Door zijn redelijke nabijheid voor veel Kempenaren een heel bekend en aansprekend gebied. Een bij de 'donkere dagen' passende uiting van 'bruderschaft'. Onze relatie met dit deel van Duitsland prachtig verwoord."

Een ploeg van 9 personen zijn een paar weken geleden naar de Eifel gegaan. Vrijwilligers vanuit SPE, Stichting Promotie Eersel, en vanuit 'Vrienden van de Kerstal' en van Transportbedrijf Pleging, gingen persoonlijk de bomen mee uitzoeken en omdoen. De Eifelers hadden 7 prachtige bomen staan. Maar uiteindelijk werden er 5 uitgezocht die mee konden. Ze waren zo groot, dat ze niet allemaal meekonden. Transportbedrijf Pleging had ook dit jaar weer twee grote vrachtwagens, waarvan een met kraan, geheel belangeloos ter beschikking gesteld, inclusief drie chauffeurs. De eigenaar, Pieter Pleging zelf was ook van de partij. Dit wil hij niet missen.

Het was gigantische klus. De grootste boom was 12 meter en 5 meter breed. Die alleen had een wagen nodig.

Na het verladen zijn ze weer heel gastvrij onthaald in de gemeente Mürlenbach en hebben weer enkele uurtjes heel gezellig met elkaar kunnen buurten. Een oer Brabantse trek, maar in de Eifel kunnen ze er ook wat van. Echter, de bomen moesten nog dezelfde dag terug naar Eersel. Op zondag mogen vrachtwagens niet rijden in Duitsland.

Direct de dag erna, op zondag, werden de bomen direct, vanaf de vrachtwagen, geplaatst in Eersel. Ook weer een zware klus. Het gaat niet van zelf.

Later hebben ze nog 3 bomen geschonken gekregen vanuit Eersel, waarvan een ook door een particulier, die vorig jaar al had aangegeven dat hij die boom uit zijn tuin wilde hebben, maar wilde wachten totdat ze hem konden gebruiken.

SPE en de vrienden van de Kerststal zorgden verder voor de plaatsing en aankleding van de bomen.

Eersel staat er weer mooi op, met die dagen. Mede dankzij de vrienden uit de Eifel maar zeker door de tomeloze inzet van alle vrijwilligers van SPE, Vrienden van de Kerstal en Pieter Pleging. Hartelijk bedankt namens de organisatie.

Meer berichten