Zoals destijds de herders de wacht hielden bij hun kudde, houden in deze tijd de Bladelse vrijwilligers nog steeds de wacht bij hun stal en kudde.
Zoals destijds de herders de wacht hielden bij hun kudde, houden in deze tijd de Bladelse vrijwilligers nog steeds de wacht bij hun stal en kudde. (Foto: )

Vrijwilligers houden samen de wacht

Jan van den Dungen

Vriendengroep Bladelse Kerststal

De Vriendengroep van de Bladelse Kerststal heeft de afgelopen week de stal weer opgebouwd. Later volgen de beelden en het vee. Eerste kerstdag wordt om 14.00 uur de officiële opening verricht.

Bladel - Na een inleidend gesprek van voorzitter Wim Schellekens brengt dorpsdichter Jan van Limpt een speciaal geschreven kerstgedicht. Ook pastoor Harm Schilders, die tijdens de opbouw zich volop aanwezig toont, is er die middag bij. Anja van Lierop zingt mooie kerstliederen bij de stal. Voor alle aanwezigen is er bij de opening warme chocomel, glühwein en beschuit met muisjes zoals bij een Kempische geboorte hoort en die door AH uit de tegenovergelegen Sniederspassage gratis ter beschikking zijn gesteld.

Wim Schellekens als nieuwe voorzitter en daarbij ondersteund door de afgezwaaide voorzitter Toon Daniëls vertelt over de geschiedenis. "Ruim 25 jaar geleden vonden enkele vrienden als Louis Roijmans, Jan Klessens en Trees Maandonks elkaar om het centrum van Bladel in de kersttijd met een kerststal op te sieren," aldus Wim en Toon. "Er werd hier en daar materiaal verzameld en de stal kreeg een plaatsje voor de Rabobank. Hierna verhuisde hij naast het gemeentehuis, waar deze afbrandde. De nieuwe stal verhuisde een jaar later naar het Burgemeester van Houdtplein voor het Klooster. Ook daar moest het gebouwtje vanwege reconstructie het veld ruimen en de stal werd door de 30 vrijwilligers enkele jaren later weer even liefdevol opgebouwd op het Petrus-Banden kerkplein, de plek waar hij nu nog steeds staat," vervolgen zij. Ieder jaar weer moet er tussentijds onderhoud worden gepleegd, zoals nu een nieuwe kribbe. De stal toont echter de laatste jaren vanwege de veelvuldige opbouw, afbraak en opslag steeds meer gebreken en enkel het knikengeltje moet voor alle jaarlijkse inkomsten zorgen. Driekwart van de opbrengst daaruit wordt ook nog eens besteed aan een charitatief doel, meestentijds voor buitenlandse projecten. Het geld komt hierbij direct ter plaatse terecht, zonder dat er wat aan de strijkstok blijft hangen. Zo profiteerden de stichting Mitoto uit Hapert voor een project in de DR Congo al eens en Ellen van Beers uit Hoogeloon en ook Anneke Wouters uit Hoogeloon kregen ook een financiële gift voor hun projecten waarover in een van jaarlijkse vergaderingen van de Vrienden door hen volop uitleg is gegeven.

"Voor de bezoekers of passanten van de kerststal lijkt het ieder jaar maar weer vanzelfsprekend, dat hij er weer staat", zegt Wim Schellekens, "maar elke dag worden om half tien 's morgens de beelden door de vrijwilligers en het levende vee door de familie De Beijer in de stal gezet en 's avonds om 18.00 uur weer opgehaald tot de volgende morgen." Ook zorgen de vrijwilligers ieder twee uur om toerbeurt ervoor dat er de hele dag toezicht is op alles.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden