Foto: Jack Monde
Foto: Jack Monde (Foto: Jack Monde)

Buren kunnen je het leven zuur maken...

Van de redactie

Maar dat is niet nodig!

Ze zetten de muziek te hard of hun boom neemt alle uitzicht weg, net als hun wagen die juist bij jou voor de deur wordt geparkeerd. Of een gezamenlijke erfafscheiding die voor problemen zorgt tussen jou en je buren. Of een buur die de uitwerpselen van zijn hond niet opruimt..

Eersel - Kortom, ergernissen in overvloed, maar wat is slim ? Direct aanbellen? Verhuizen? Of zijn er alternatieven?

Hieronder wat tips:

Slim. Ga in gesprek en geef aan waar u zich aan ergert. Breng de kritiek zo concreet mogelijk. Spreek in de "ik-vorm". Ga op voorhand niet vertellen wat de buur wel zal gaan zeggen of dat deze toch geen kant op wil. Wees vriendelijk en geef aan wat u graag zou willen. Maak eventueel afspraken.

Niets doen. Soms moet je een zekere mate van overlast op de koop toe nemen. Spring niet meteen bij een eerste overlast uit je vel.

Niet slim. Een koekje van eigen deeg geven. Zelf de muziek bv. ook extreem hard gaan zetten. Of de hondenuitwerpselen ook maar laten liggen of expres bij de buren voor de deur gaan parkeren. Dit nodigt weer uit tot een reactie van je buur.

Rustig. Benader je buur als je zelf rustig bent en niet als je helemaal over de kook bent. Misschien is je buur zich helemaal niet bewust dat er overlast wordt gegeven.

Op tijd. Ga op tijd het gesprek aan. Hoe langer het blijft hangen hoe meer je je gaat ergeren.

Benoem je gevoel. Bijvoorbeeld; je bent boos omdat je niet kunt slapen door het geblaf van hun hond. Je wilt het goede contact met je buur houden en tegelijkertijd ook rustig slapen.

Denk mee aan een oplossing. Zolang je in gesprek bent, kun je tot een oplossing komen.

Kom je er toch niet uit? Denk dan eens wat Buurtbemiddeling voor je kan betekenen. De praktijk leert dat dit in 60 tot 70% van de gevallen lukt.

Meer berichten