Ramazan voelt zich zichtbaar thuis in Reusel als hij een kerstboom heeft gescoord. Foto: Jan Wijten
Ramazan voelt zich zichtbaar thuis in Reusel als hij een kerstboom heeft gescoord. Foto: Jan Wijten (Foto: Foto Jan Wijten)

Vrede, veiligheid en vertrouwen gevonden in Nederland

Van de redactie

Stelt u zich eens voor dat uw land na een reeks staatsgrepen wordt bezet een buitenlandse mogendheid. Na 10 jaar trekken deze troepen zich terug, maar dan volgen er burgeroorlogen, die een groot deel van uw land verwoesten. Dit geeft binnenlandse religieuze extremisten de gelegenheid de macht te grijpen en uw land in een wurgreep te houden. Het was de situatie waarin Ramazan Housseini zich bevond...

Reusel - Uw land is al tientallen jaren in staat van oorlog: chaos en wetteloosheid, de bevolking is zich het leven niet zeker en probeert te overleven. Kinderen groeien op zonder toekomst. Vrijwel iedere familie telt doden en gewonden. Gelukkig is het niet uw land. In uw land heerst vrede. U hoeft niet te vluchten, op zoek naar veiligheid, op zoek naar een land waar u de kans krijgt op adem te komen en waar u niet voortdurend angstig achterom hoeft te kijken. Sommigen van degenen die wel vluchten belanden na maandenlange omzwervingen in een land op ruim 7000 kilometer van huis. In dat land wonen vriendelijke, behulpzame mensen, maar ze spreken een andere taal en ze hebben andere gewoonten en gebruiken. Lastig, maar toch vinden sommigen hier hun draai. Zoals de 19-jarige, in Afghanistan geboren, Ramazan Hoesseini. Hij verblijft nu in Reusel. Hij heeft goede contacten met medebewoners, met vrijwilligers van VluchtelingenWerk en met zijn ploeggenoten van het 4e elftal van Reusel Sport. Ook op school, op het Summa College in Eindhoven, kan hij het goed vinden met zijn klasgenoten. Hij kan zich prima uitdrukken in het Nederlands en "hoe meer ik met mensen praat, hoe beter het gaat", zegt Ramazan. Hij voelde zich ook thuis bij vereniging Jong Nederland, maar hij heeft zijn lidmaatschap tijdelijk stilgelegd; zolang hij naar Eindhoven naar school gaat, houdt hij nauwelijks vrije tijd over. Ramazan neemt 5 dagen per week de bus van 6.30 uur naar Eindhoven en is pas om 17.30 uur weer op zijn kamer. "Maar zodra ik meer vrije tijd heb ga ik weer terug naar Jong Nederland". Hij woont nu in het Fraterhuis aan de Groeneweg, maar hij zou graag ooit eens een eigen woonruimte hebben. "Ik heb behoefte aan privacy en rust, maar ook aan een plek waar ik vrienden kan ontvangen." Tijdens kerst gaat hij een paar dagen op bezoek bij een vriend in Hamburg en in het nieuwe jaar begint hij aan een stage als metselaar bij een Reuselse aannemer. "Ik kan niet wachten", glundert Ramazan.

Meer berichten