Foto: Geert-Jan Timmermans
Foto: Geert-Jan Timmermans (Foto: Geert-Jan Timmermans)

De Mierden & Hulsel opnieuw in beeld

Van de redactie

Expositie in de Schakel

'Heden en verleden, gezien door lenzen en penselen'; deze titel is gegeven aan een expositie van foto's, schilderijen en tekeningen, die gehouden zal worden in MFA de Schakel in Hooge Mierde op 1, 2 en 3 februari.

De Kempen - De tentoonstelling bestaat in wezen uit twee delen, een deel foto's en een deel schilder- en tekenwerken. Daar verwijst de titel naar. De foto-expositie beslaat ruim 400 afbeeldingen. Uit de periode 1900-1980 is een aantal foto's uit de collectie van de St. beeld- en geluidmateriaal de Mierden geselecteerd. De onderwerpen zijn landschappen, dorpsgezichten en gebouwen uit de voormalige gemeente Hooge- en Lage Mierde en Hulsel.

De fotografen Ivo Boerenkamp uit Lage Mierde, Geert-Jan Timmermans uit Hulsel en Rein Rovers uit Hooge Mierde hebben opnieuw foto's gemaakt van de gekozen plaatsen. Deze nieuwe afbeeldingen worden naast de oorspronkelijke foto's geplaatst. De expositie laat zien hoe het was en hoe het nu is. Soms verrassend, soms herkenbaar, soms geeft het misschien ook stof tot nadenken. De expositie van een twintigtal schilderijen en tekeningen is een collectie van werk van een vijftal kunstenaars uit het verleden zoals Joseph Gindra (1862-1938) uit Bladel, Jan Kruysen (1874-1938) uit Oirschot, Martin Roestenburg (1909- 1966) uit Eindhoven, Bert Otten (1914-2001) uit Lage Mierde en Arie Zwart (1903-1981).

Laatst genoemde Hagenees, beter bekend als de rondtrekkende schilder, verruilde in 1933 zijn woonhuis voor een woonwagen waarmee hij met zijn gezin naar Lage Mierde vertrok en daar fraaie meesterwerken maakte van de kempische omgeving. Enkele jaren later werd tijdens de trektocht de woonwagen nog eens ingeruild voor een woonboot waar hij vanuit Zaltbommel vele tochten mee maakten.

Op de tentoonstelling is ook werk te zien van een viertal hedendaagse schilders zoals Frans de Laat (Arendonk), Peter van den Borne (Vessem), Ed Verspaandonk (Bergeijk) en Gaby Pinxt uit Hooge Mierde die nog steeds volop aan het werk zijn. Bij de keuze van de te exposeren werken werden kwaliteitscriteria niet geschuwd. Al deze werken bestaan uit landschappen, portretten en stillevens die qua gegeven dicht bij het thema van de expositie staan. Zij geven het heden en verleden op zeer eigen wijze gestalte. Op zondagmiddag 3 februari zal het geheel muzikaal omlijst worden door 'Sakkerdju', bestaande uit vijf muzikanten, waarvan één Jack Swaanen is, geboren en getogen in Hooge Mierde. Naast eigen nummers spelen zij ook oude troubadourachtige nummers, traditionals of Ierse songs, ballades, maar ook onvervalst Nederlands werk. Dit alles is te bewonderen in MFA de Schakel in Hooge Mierde op: vrijdag 1 februari van 20.00 tot 22.00 uur, zaterdag 2 en zondag 3 februari van 10.00 tot 22.00 uur.

Meer berichten