Directeur-bestuurder Rob Möhlmann heeft alle vertrouwen in de toekomst van Woningstichting Woningbelang. Foto: Jurgen van Hoof.
Directeur-bestuurder Rob Möhlmann heeft alle vertrouwen in de toekomst van Woningstichting Woningbelang. Foto: Jurgen van Hoof. (Foto: Jurgen van Hoof)

Nog springlevend na bijna 100 jaar

Ton van Helvoort

Woningstichting Woningbelang

Woningbelang is opgericht in 1919. Al die jaren is het een vereniging geweest. Op 17 januari 2018 kwam er een einde aan de verenigingsvorm en werd het voortaan Woningstichting Woningbelang.

Valkenswaard/Bergeijk - "Die verandering heeft ons doel niet veranderd. We zetten ons nog steeds in voor voldoende betaalbare huisvesting in de gemeenten Valkenswaard en Bergeijk", zegt directeur-bestuurder Rob Möhlmann. "Daarnaast maken we ons sterk voor levensvatbare wijken en een duurzame samenleving. Dat kan Woningbelang natuurlijk niet alleen. Daarbij is de steun nodig van de politiek en de gemeente. Wijzelf hebben een uitstekend team dat zich elke dag inzet om onze huurders zo nodig te helpen en te ondersteunen."

"Om te voorkomen dat we bedrijfs-blind worden laat Woningbelang zich eens in de vier jaar visiteren. Dat is een officiële inspectie in het kader van de kwaliteitsbewaking." Een externe commissie beoordeelt dan hoe Woningbelang het in de afgelopen vier jaar heeft gedaan. "Wat was ons doel en hebben we onze ambities waargemaakt? Doen we de juiste dingen?" Uit het onderzoek in 2018 blijkt dat Woningbelang op alle onderzochte punten ruim boven het gemiddelde ligt van alle corporaties in de Metropool-regio Eindhoven. Vooral bij het presteren naar vermogen. Daar krijgt Woningbelang een 8,3, terwijl dat gemiddeld een 7 is.

"Daarbij wordt in het bijzonder gekeken of onze organisatie financieel gezond is en of we de juiste dingen doen met ons geld." Ook wordt Woningbelang door de brancheorganisatie Aedes elk jaar vergeleken met alle corporaties van Nederland. "We worden beoordeeld op onze dienstverlening. Hoe tevreden zijn onze huurders en hoe scoren we op bedrijfslasten, duurzaamheid en op onderhoud en woningverbetering?" Per onderdeel kan men een A, B of C scoren. Van de 289 deelnemende woningcorporaties in Nederland zijn er zeven die op alle onderdelen een A scoren, onder meer Woningbelang.

"Een resultaat waarop we geweldig trots zijn. Natuurlijk is er ook nu nog veel te doen in ons werkgebied. Er is een forse toename van ouderen in Valkenswaard. Die vergrijzing vraagt onder meer om gelijkvloerse woningruimte met soms speciale voorzieningen. Ook voor starterswoningen zetten we ons elk jaar opnieuw sterk in. Jonge mensen willen graag in Valkenswaard blijven wonen, maar dan moet er wel voldoende en betaalbare woonruimte voor hen zijn."

In 2019 bestaat Woningbelang honderd jaar. "Er is in de manier van bouwen en wonen in al die jaren ontzettend veel veranderd", zegt Möhlmann. "We bouwen alleen nog energie neutrale woningen: extra goed geïsoleerde, gasloze woningen die met zonnepanelen de energie opwekken die bewoners nodig hebben. In het eerste kwartaal van 2019 leveren we de eerste veertig van deze duurzame woningen op, aan de Lannervalk in Valkenswaard." Meer: 040-2083838 of www.woningbelang.nl.

Meer berichten