Column Lowie

Lowie Seuntjens

Foto: Foto:

Dat we actie moeten ondernemen om de veranderingen in ons klimaat en het effect ervan op de mens een halt toe te roepen, daar is zo stilaan iedereen het wel over eens. Ook in Den Haag is men daar steeds meer van overtuigd.

Vorige week zag ik Rob Jetten, de nieuwe voorman van D66, bij Jinek zijn verhaal doen over de milieumaatregelen die we met zijn allen moeten nemen willen we de opwarming van de aarde stoppen. Buiten dat we ons huis optimaal zouden moeten isoleren moeten we met zijn allen ook een warmtepomp en een elektrische auto aanschaffen.
Geschatte kosten zo´n 70.000 euro per huishouden. En gezinnen die dat bedrag niet meteen op kunnen hoesten kunnen - zo zei hij zonder ook maar een spier te vertrekken - gebruikmaken van een subsidie van 6.000 euro.
Ooh en uh.., hoewel de industrie voor 78% verantwoordelijk is voor de co2-uitstoot, moet de burger de rekening daarvan ook nog eens betalen.

'We moeten trots zijn dat iedereen kan mee polderen', aldus Jetten. Maar draagvlak voor zijn klimaatplannen is er tot nu toe nauwelijks. Zelfs de grote milieuorganisaties als MVO Nederland en Greenpeace haken af omdat ze vinden dat de rekening bij de verkeerde partij wordt neergelegd.
En de man in de straat? Die had toch al weinig tot geen vertrouwen meer in de politiek. En dat wordt er niet beter op als - en daar lijkt het steeds meer op - de overheid de klimaatlasten straks oneerlijk gaat verdelen.

Ik moest vorige week even denken aan dat gezin uit Loppersum dat aan de verkeerde kant van de weg woonde en de schade aan hun huis als gevolg van de vele aardbevingen niet vergoed krijgt. Datzelfde gezin kan daarbovenop nu dus ook nog eens een tweede hypotheek afsluiten om te kunnen voldoen aan de plannen van Rob Jetten.

Robbie kan hem dan wel van jetje willen geven, maar in Groningen zijn ze niet van lotje getikt. En in de rest van Nederland ook niet.

Meer berichten