Foto: Jurgen van Hoof

Koperteutenprijs voor Jan van Veldhoven

Jan van den Dungen

Luyksgestelse onderscheiding

"Ik sta hier te trillen op mijn benen", zegt een duidelijk aangedane Jan van Veldhoven in zijn uitvoerig dankwoord, kort na zijn bekendmaking als winnaar van de meest gewaardeerde plaatselijke onderscheiding 2019.

LUYKSGESTEL - Zoals een schoolhoofd betaamt sprak Jan 'zo voor de vuist weg'. Nietsvermoedend was hij vooraf mee naar zaal De Drie Linden gelokt om, zoals werd gesuggereerd, een van zijn collega-bestuurders te vergezellen naar de uitreiking van de Koperteutenprijs, toen hij vrouw Mien en dochter Caroline met haar kinderen binnen zag komen. "Toen had ik pas echt in de gaten hoe laat het was!" zegt Jan. "Al die kleine puzzelstukjes van de afgelopen dagen vielen bij mij in één keer samen." Zondag heeft 'Mister' Jan van Veldhoven (78) de Koperteutenprijs 2019 gekregen. Hij kreeg deze voor heel zijn vrijwilligersoeuvre in de voorbije 60 jaar in zijn Luyksgestel. "Luyksgestel zal altijd vrijwilligers blijven houden", is Van Veldhovens oordeel, "maar waar ik me wel wat meer zorgen over maak is, of er straks nog wel voldoende bestuurlijke vrijwilligers zijn. Zelf ben ik op een redelijke leeftijd van 61 jaar met pensioen mogen gaan en heb ik overdag nog zoveel energie kunnen steken in tal van activiteiten. Gezien de pensioenontwikkelingen waarbij je bijna tot 70 jaar moet werken zal dit vele malen moeilijker worden. is mijn overtuiging. "Bij mijn afscheid als directeur werd me gevraagd om nog een keer de zoemer in te drukken, die dagelijks het begin en einde van de schooltijd aankondigt. Het is natuurlijk prachtig dat ik nu als onderdeel van deze prijs een koperen attribuut, uitgerekend een schoolbel krijg overhandigd", zegt een lachende Jan.

Als 17-jarige richtte hij al in Luyksgestel het gemeenschapswerk mee op. Daaruit resulteerde het eerste kindercarnaval in het dorp, waar later het volwassen carnaval uit voort kwam. In 1961 deed Jan zijn intrede als onderwijzer, werd eerst tijdelijk schoolhoofd en in 1968 definitief directeur van de plaatselijke basisschool. In december 2001 nam Jan afscheid na hier 40 jaar onderwijs te hebben gegeven, met alle bijbaantjes als de schoolbegeleidingsdienst, de muziekschool en vervangingen hier en daar. Jarenlang was hij secretaris van de plaatselijke EHBO- vereniging St. Maarten, lid van het parochiebestuur, het sacramentscomité en medeoprichter van de dorpsraad. Hij is vanaf de oprichting voorzitter van de stichting Lucia en stond hiermee ook aan de start van de Eettafel. Zijn tot nu toe laatste daad was mede de oprichting van de nieuwe kiosk in het Kloosterpark. En wat velen nog niet weten, is dat Jan al zo'n 40 jaar zijn onbaatzuchtige en met nadruk kostenloze hulp biedt bij tandpijn en brandwonden. Overlezen, heet dat. Jan van Veldhoven kan worden gekwalificeerd als 'iemand die het merendeel van zijn werkzame leven en ook in ruime mate hierna, zich heeft ingespannen, ten bate van de Luyksgestelse samenleving en daarom is deze uitverkiezing ten volle verdiend.

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden