"Ik weet uit eigen ondervinding hoe belangrijk een haarstuk voor iemand kan zijn", aldus Gonnie Wouters. Foto: Bert Jansen.
"Ik weet uit eigen ondervinding hoe belangrijk een haarstuk voor iemand kan zijn", aldus Gonnie Wouters. Foto: Bert Jansen. (Foto: Bert Jansen)

Geef aan haar alle haren maar!

Hannie Bettgens

Kaal door ziekte of behandeling

Het gebeurt... Kaal worden door ziekte of door behandeling van een ziekte. Hoe fijn is het dan wel niet te kunnen beschikken over een haarstukje van echt haar?

Steensel - "Kijk, dit is ook een pruik", zegt Gonnie Wouters uit Steensel. Al jaren haalt ze in de regio haren op van mensen die deze doneren. "Dat vond ik belangrijk. Ik was altijd al begaan met mensen die om een of andere reden kaal zijn geworden. Vooral voor een vrouw leek me dat echt verschrikkelijk om mee te moeten maken. Dat je met een kaal hoofd de deur uit moet voor een boodschap of zo. Het is toch het eerste wat je ziet als je iemand aankijkt."

Haarstreng

Sommige mensen zijn tijdelijk haarloos; het haar groeit weer terug. "In mijn geval is het blijvend en heb ik mezelf een pruik aan laten meten. En ik ben er heel blij om dat ik een pruik heb die gemaakt is van echt haar en goed bij me past, in mijn eigen stijl. Ik weet uit eigen ondervinding hoe belangrijk een haarstuk voor iemand kan zijn."
Wouters hoopt dat mensen die een flink stuk van hun haar laten afknippen, deze willen doneren. "Om een pruik te kunnen knopen heb je een haarstreng van minimaal 25 cm lengte nodig. Voor wit en grijs haar is een lengte van 15 cm voldoende. Daarmee word je haardonor en kunnen haarstukjes gemaakt worden die nagenoeg voor iedereen betaalbaar zijn. Volwassenen en kinderen die last hebben van kaalheid kun je daar heel erg blij mee maken. De haren moeten als staart aangeleverd worden, zelf of door de kaper geknipt. Het haar moet worden samengebonden met elastiekjes maar kan ook in een vlecht. En alle haar is welkom, oud, grijs, gepermanent of gekleurd."

Echte paardenstaart

De haarstrengen die Gonnie in de loop der jaren bij mensen en in kapsalons heeft opgehaald, komen terecht in Eindhoven. "Ton Sep, eigenaar van Studio Tonny, is zelf ook kaal. Hij schafte een pruik aan maar was niet tevreden over de kwaliteit. Hij ging zich verdiepen in het maken van haarwerken en vond dat pruiken van Europees haar het natuurlijkst uitzien. Als je dan al een pruik moet dragen wil je het liefst een pruik met mooi haar."
Maar hoe kom je dan aan Europees haar? "Dat was de grote vraag en Ton Sep besloot echt haar te gaan verzamelen. Hij is een goede vriend van mij dus ik besloot meteen dat ik hem ging helpen."
Inmiddels is Gonnie in de regio goed bekend. "Soms kom ik thuis en hangt er een tas aan de deur met een paardenstaart. Ook een echte paardenstaart is me wel eens aangeboden! Een boer belde me dat hij wat 'sterten' had liggen, 'wanneer komde die hale'? Ik vroeg of ze echt van een 'perd' waren. Ja natuurlijk, zei hij, je vroeg toch om 'perdesterten'?"

 

Ook haren doneren?

(0497) 51.71.39. (inspreken)
hans.gonnie.wouters@planet.nl

Meer berichten