Foto: JH Sportfotografie

Een ongeëvenaard sprintkanon

Piet Gijsbers

Harrie Lavreysen pakt winst

Zoals 2018 goed eindigde voor Harrie Lavreysen, zo is het nieuwe jaar succesvol voor hem begonnen. Na wereldbekersuccessen in Parijs, het Canadese Milton, Berlijn en Londen met als bekroning de titel Renner van de Toekomst, reed de 21-jarige krachtpatser uit Luyksgestel in Rotterdam tijdens de Zesdaagse in sportpaleis Ahoy het baanrecord over een ronde op de ovalen piste aan flarden.

Luyksgestel - Tussen de bedrijven door werd Lavreysen op het Sportgala met de nationale baanploeg ook nog verkozen tot sportploeg van het jaar. "Dat was nog het vetste van de afgelopen maand naast mijn overwinning in de wereldbeker sprint." Die zege in de wereldbeker was er dan ook een om in te lijsten, omdat hij daarmee de eerste was die er dit winterseizoen in slaagde de Australische wereldkampioen Matthew Glaetzer een nederlaag te bezorgen.

Voor de vierde keer in vier toernooien veroverde hij met de Oranjeploeg bovendien het goud in de teamsprint. Met de bekroning tot sportploeg van het jaar als gevolg. En nog hield het succes voor de Luyksgestelnaar niet op. Hij sloot 2018 af met een nieuwe nationale titel in de keirin op de wielerbaan van Apeldoorn. Nadat de baanrenners daar achter een motorfiets op gang getrokken waren, was het aan de coureurs om op eigen kracht naar de finish te rijden. In een lange sprint rekende Lavreysen af met zijn tegenstanders.

"Ik had me niet echt gefocust op dit NK. Eigenlijk was ik al bezig met het WK in februari en maart in Polen. Ik was daardoor wel redelijk ontspannen," aldus Lavreysen. "Dat geeft wel vertrouwen richting het WK. Als ik zelfs met een matige voorbereiding kan winnen, dan voelt dat wel heel goed." In het Rotterdamse sportpaleis Ahoy bekampten de beste baansprinters elkaar in de eerste week van het nieuwe jaar in de Sprintcup. Op de slotavond van de Zesdaagse verpulverde Lavreysen daar met een rondetijd van 9.906 seconde de eerder gevestigd tijd van zijn teamgenoot Matthijs Büchli. Met die prestatie liet hij het publiek voor een gul applaus op de stoelen gaan staan.. "Dat baanrecord halen voor een vol Ahoy was ook heel vet," aldus de sprinter. Voordat het WK over zes weken begint, gaat hij met de Nederlandse baanploeg nog twee weken ter voorbereiding naar Anadia in Portugal. "Daar kunnen we mooi trainen op een goede baan. Bovendien is daar de buitentemperatuur iets aangenamer dan bij ons."

Meer berichten