Column Lowie

Lowie Seuntjens

Foto: Foto:

Tot voor kort gingen we vaak met de kinderen op vakantie in Frankrijk. Ondanks de chaotische en anarchistische inslag hadden we het er altijd prima naar de zin.
Even geruzie als we in de verkeersdrukte rondom Parijs volledig de weg kwijtraakten, maar die werd 's avonds snel bijgelegd met een glas rosé als we op onze plaats van bestemming waren aangekomen. Dit jaar gaan we niet naar Frankrijk. Zelfs een weekendje Parijs komt niet meer bij me op.

Dat is vooral te danken aan de Gele Hesjes-beweging. De groep die ooit begon als een clubje 'toetsenbord-protestanten' organiseert de laatste maanden vaak gewelddadige demonstraties. Sleutelwoord is onzekerheid. Onzekerheid over werk, inkomen, zorg en immigratie. En grote boosdoener is president Macron, die het land moedwillig en ten faveure van de rijken naar de gallemiezen zou laten gaan. Tot nu toe gingen de demonstraties van de Gele Hesjes-beweging ten koste van tien dodelijke slachtoffers en honderden gewonden.
Daar wil ik met mijn gezin tijdens een weekendje Parijs dus niet in terechtkomen.

In Nederland waren er ook protesten van de Gele Hesjes-beweging. Maar dat beperkte zich tot een zielig groepje zeur-senioren die allemaal gecast hadden kunnen worden voor het tv-programma van de Rijdende Rechter. Bovendien gaat de politiek hier veel slimmer om met het fenomeen van de Gele Hesjes. Hier wordt de beweging omarmd en toont Den Haag vooral begrip. In feite wordt de club de wind uit de zeilen genomen. Zo zei CDA-leider Buma dat de Gele Hesjes een plaats aan de klimaattafels verdienden en Rutte maakte het helemaal bont door te zeggen dat we in Nederland tot op zekere hoogte allemaal een geel hesje aan hebben. Bijkomend prettig gevolg is wel dat in tegenstelling tot Frankrijk en België de protesten in Nederland veel rustiger zijn verlopen.

Je zou natuurlijk ook gewoon kunnen zeggen dat de Fransen Macron zelf hebben gekozen. En als ze dus voor verandering zijn dat bij de volgende verkiezingen kunnen rechtzetten. Want zo werkt het nou eenmaal in een democratie.

Meer berichten