Column Lowie

Lowie Seuntjens

Foto: Foto:

Er is momenteel veel kritiek op het softe Nederlandse migratiebeleid. Volgens critici trekt het avonturiers aan uit veilige landen die rotzooi komen trappen. Bovendien mogen ze ook nog eens een beroep doen op een armada aan gesubsidieerde advocaten. Gaat het dan uiteindelijk toch nog fout, wordt over de ruggen van kinderen zielig gedaan. Zou niet moeten kunnen, volgens diezelfde critici.

Zelf kan ik er gewoon niet bij dat onze regering er maar niet in slaagt om een eerlijk en rechtvaardig asielbeleid te bedenken dat aanvragers binnen een half jaar duidelijkheid biedt en waar iedereen zich aan te houden heeft. Het is nu zelfs zo dat Vluchtelingenwerk Nederland heeft laten weten dat asielzoekers in plaats van tien voortaan veertien maanden moeten wachten voor hun verzoek in behandeling wordt genomen. Ook dit zorgt, nadat het vorige week bekend werd gemaakt, voor veel onrust en onbegrip. Tot overmaat van ramp wordt de kwestie rondom het kinderpardon door de Haagse politici in aanloop op de komende Provinciale Statenverkiezingen nu ook nog eens misbruikt als mogelijke 'gamechanger' tijdens hun campagnes. Ze zouden zich moeten schamen.

Afgelopen zomer nam ik deel aan een zogenaamde Wijksafari en was onder meer te gast in het AZC in Overvecht. Daarna bezocht ik een Palestijnse jongen wiens asielaanvraag was ingewilligd. Euforisch liet hij me zijn nieuwe appartement zien.
Een half uur later zat ik in een aftandse kipcaravan waar je niet dood in wil worden gevonden. Hij werd bewoond door een jonge Utrechtenaar die al jaren op zoek was naar een woning. Hij begreep niet waarom de Palestijnse jongen op kosten van de belastingbetaler een prachtig onderkomen had weten te scoren en hij nog altijd in een kartonnen doos op wielen leefde.
Als de overheid niet snel actie onderneemt en werk maakt van het verziekte Nederlandse migratiebeleid neemt het draagvlak voor opvang van echte vluchtelingen nog meer af.

In Amerika roept Trump al jaren 'America first'. Nog even en dan roept onze nieuwe premier 'Eigen volk eerst.'

Meer berichten