OLYMPUS DIGITAL CAMERA
OLYMPUS DIGITAL CAMERA (Foto: )

'Maak ons tot lichtjes in de nacht'

Jan van den Dungen

Westerhoven viert Valentijn

Eén keer per jaar is Westerhoven valentijnsdorp. Niet dat alle geliefden dan op Valentijnsdag 14 februari uit eigen dorp en de regio er samenkomen. Nee. Op die dag is er in de Servatiuskerk om 19.00 uur een heilige mis, waarna alle aanwezigen in processie met brandende kaarsen een kilometer verderop trekken, naar de Valentinuskapel en put even buiten het dorp.

WESTERHOVEN- Hier is dan een korte plechtigheid. 's Morgens is vanaf 8 uur de kapel al geopend voor een bezoek.

Elk jaar is er steeds een ander thema. Dit jaar handelt het om het licht, dat is uitgezaaid en niet door weer of wind valt te doven. Datzelfde licht is ook uitgezaaid in de mensen, opdat zij zullen stralen. "Maak ons tot lichtjes in de nacht voor al wie met ons ademhalen, In onze liefde wil het zich in duizendvoud herhalen", aldus de Kapelmeesters die elk jaar de organisatie op zich nemen en de kapel en put steeds keurig onderhouden.

Trots

De parochianen van Westerhoven zijn trots op hun kapel en jaarlijkse processie. Zij vereren al sinds mensenheugenis de Heilige Valentinus bij de waterput, gelegen in de buurtschap Loveren, ten oosten van Westerhoven. Deze put zo vertelt de overlevering, bestond al in de 8e eeuw. Deze werd pas voor het eerst schriftelijk vermeld in 1799 door dominee Hazewinkel als heilig putje. Tijdens zijn 'Reizen door de Meijerij' beschreef hij op hooghartige toon, tal van plaatsen in de Kempen en ergerde zich er aan de Paapse, zeg maar Katholieke gebruiken. Aan het water in deze put zouden geneeskrachtige eigenschappen worden toegeschreven. De heilige Valentinus werd vooral aangeroepen tegen vallende ziekte, koortsen, wratten en reumatische pijnen. In vroeger tijden heeft er op deze plek bij de put al een kapel gestaan. Deze kapel was in de loop der eeuwen echter verwaarloosd en vervallen. De kapel zou in 1825 al zijn gesloopt. In 1947 werd echter op dezelfde plaats een nieuwe kapel gebouwd, als dank vanwege het feit dat Westerhoven vrijwel ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog is gekomen.

Meer berichten