Column Lowie

Lowie Seuntjens

Foto: Foto:

De Efteling gaat komend voorjaar een deel van de poppen die de verschillende nationaliteiten in de attractie Carnaval Festival uitbeelden, vervangen. De poppen die het Afrikaanse continent vertegenwoordigen zouden omstreden zijn omdat ze nu nog kroeshaar en neusringen hebben. De woordvoerder van het park gaf aan tegemoet te willen komen aan de actiegroep Stop Oppressive Stereotypes onder aanvoering van Christa Noella, die de poppen als stigmatiserend ervaart. Ook de decors van Japan en China worden in de toekomst vervangen.
Bij veel Nederlanders zorgt dit voor irritatie. En dat begrijp ik wel een beetje. Net als zij stond ik ook met mijn kinderen en kleinkinderen in de rij om een ritje te kunnen maken in zo´n Carnaval Festival-karretje en heb de poppen nooit een probleem gevonden. Zou ik me daar voor moeten schamen of ben ik nu opeens racistisch? Of is de club van mevrouw Noella soms van mening dat ik door de stereotype poppen zou gaan denken dat Afrikanen, Japanners en Chinezen er allemaal zo uit zien?
Kom op zeg. Toch net zo min als dat wij hier allemaal een gele bolle kop hebben en op 'wooden shoes' rondlopen, omdat we in het buitenland vaak worden uitgebeeld als kaaskoppen op klompen. Ook op de attracties Monsieur Cannibale en de Fata Morgane is kritiek. Uiterst kwetsend en Oriëntalistisch volgens actiegroep Stop Oppressive Stereotypes. Ja, zo lust ik er nog wel een paar. Maar wedden dus dat die binnenkort ook een opknapbeurt krijgen. Als ik ook een kritische kanttekening mag maken gericht aan de woordvoerder van de Efteling zou ik willen zeggen: voor jullie straks het door steenkolen aangedreven treintje uit de roulatie halen omdat het klimaatneutraal-technisch niet meer verantwoord zou zijn schaf - als ik voor een entreekaartje 44 euro moet betalen - tenminste die parkeermunt van 10 euro af. En laat je toch niet gijzelen door zo'n hypocriet stelletje racisme-schreeuwers onder aanvoering van Christa Noella die ook graag zou zien dat de Dodenherdenking op 4 mei wordt afgeschaft.

Meer berichten