Pim Ligthart begint met nieuwe start

Pim Ligthart in zijn nieuwe tenue
Pim Ligthart in zijn nieuwe tenue (Foto: )

Piet Gijsbers

Bergeijkse profcoureur        

Het heeft Pim Ligthart vorig wegseizoen niet meegezeten. Een val in de eerste etappe van de Ronde van Luxemburg verpestte de wielerjaargang 2018 voor de profcoureur uit Bergeijk.

Bergeijk - Drie en een halve maand was hij uit competitie. Daarbovenop kwam privé nog de ziekte van zijn vriendin Noor Tabak die in de zomer drie weken in het ziekenhuis aan de hartbewaking lag. Gelukkig kwam alles weer goed met haar. En de renner van Roompot-Nederlandse Loterij kon als afsluiting van het seizoen nog een zestal wegkoersen rijden voor de ploeg waarin hij het een paar jaar goed naar zijn zin had. Toch ging hij graag in op het verzoek van Ronde van Vlaanderen 2018 winnaar Niki Terpstra om naar het Franse team Direct Energie te verkassen. In het verleden bewees de profcoureur uit Bergeijk al herhaaldelijk mee te kunnen tellen als het om de winst ging. Zowel op de weg als op de wielerbaan stond de nu 31-jarige Ligthart zijn mannetje met als meest aansprekende resultaat zijn nationale wegtitel bij de profs in 2011. Hij won dat jaar ook het bergklassement in het Internationaal Wegcriterium in Frankrijk, was de beste in de Limburgse Hel van het Mergelland en won de Jongerentrui in de Ronde van België. Later volgde nog een etappezege in de Ster ZLM Toer, legde hij zelfs beslag op het bergklassement in Parijs-Nice, won de GP La Marseillaise en een etappe in de Ruta del Sol. Kortom: zijn resultaten in de profteams Vacansoleil-DCM en Lotto-Belisol mochten er zijn.

Na acht seizoenen in Nederlandse en Belgische loondienst gaat Ligthart met Terpstra het avontuur aan in Frankrijk. De ploeg Direct Energie heeft haar thuisbasis in de West-Franse regio Vendée en staat onder leiding van oud Tour de France renner Jean-René Bernaudeau. De twee Nederlandse profcoureurs die de ploeg nu komen versterken hebben elkaar op de wielerbaan echt leren kennen. Al vanaf de junioren trokken zij met elkaar op in buitenlandse baanwedstrijden met nationale teams. 'Tijdens zesdaagsen hebben we dezelfde verzorger. Bovendien komen we allebei uit Noord-Holland en klikt het wel tussen ons." Ligthart spreekt in tegenstelling tot Terpstra een woordje Frans en dat is ook een pluspunt. Beide renners bereidden zich op het wegseizoen onder meer voor in de Zesdaagse van Rotterdam.

Het nieuwe wegseizoen is voor het Nederlandse duo begonnen met een paar trainingskampen. Ligthart reed vervolgens enkele wedstrijden op Mallorca en de Ronde van Valencia. "Ik vond dat ik deze kans moest grijpen. Het is de bedoeling dat ik Terpstra tot en met Parijs-Roubaix ga helpen. Daarna zijn er weer kansen voor mijzelf. En ook eerder al zal ik in enkele voorjaarskoersen mijn eigen gang kunnen gaan."

Meer berichten