Petra Akkermans.
Petra Akkermans. (Foto: )

Opnieuw kennismaken met Zwarte Kaat

Wim Lavrijsen

Gouden greep Achterse hoef

Het Kempische toerisme extra bezieling geven met een aansprekend verhaal. Dat stond Petra Akkermans voor ogen toen ze vorig jaar bij de ANWB haar plan inleverde voor een fiets- en wandelroute rond de legende van Zwarte Kaat. Het bleek een gouden greep van de pr-medewerker van Bladels recreatiepark De Achterste Hoef. Medio januari maakte de ANWB bekend dat de Kempische route winnaar is geworden van de ANWB Gastvrij-routewedstrijd.

Bladel - Petra Akkermans is blij met de prijs, vooral omdat die inhoudt dat de fiets- en wandelroute van Zwarte Kaat voortaan blijvend zal zijn opgenomen in het landelijke aanbod van toeristenbond ANWB. Een mooie opsteker voor de Kempen. Wel wijst Akkermans er met nadruk op dat het niet enkel haar verdienste is dat haar inzending met de prijs aan de haal is gegaan. Het verhaal begon, zegt ze, met stagiaire Iris van Bommel. Die had erop gewezen dat story telling een wezenlijk onderdeel van toerismebevordering dient te zijn. Want verhalen voegen iets wezenlijks toe aan de zakelijke toeristische informatie, namelijk: beleving, een element is dat mensen bindt. Bij de uitwerking van het plan kwamen vervolgens ook Petra Lauwers en René Veldhuizen in beeld, als medewerkers van het Toeristisch Informatiepunt (TIP) kennen zij het gebied van Bladel en de nabijgelegen grensstreek als hun broekzak.

Zo ontstond een sterk kwartet dat in relatief korte tijd twee routes uitwerkte, een fietsroute van bijna 43 kilometer en een wandelroute van ruim 10 kilometer. Voor beide is de legende van Zwarte Kaat het uitgangspunt, het verhaal van de boosaardige vrouw van roverhoofdman Bruno die vierhonderd jaar geleden met zijn bende vanuit het Helleneind de streek onveilig maakte. Een van de wandaden van Zwarte Kaat betrof de ontvoering van een pasgeboren baby op Hoeve Ten Vorsel, die ze in Postel liet dopen. Voor deze kidnapping zou zij later ter dood gebracht worden, waarna haar lijk op ongewijde grond begraven werd. Op die plek zou een boom wortel schieten met grillige vertakkingen, in de volksmond aangeduid als De Heksenboom.

Zwarte Kaat beleving

Diverse plekken die in het leven van Zwarte Kaat een rol hebben gespeeld zijn in de routes opgenomen: haar geboortehuis in Hulsel, het roversnest aan het Helleneind, Hoeve ten Vorsel, de abdij van Postel en uiteraard de Heksenboom. Begin- en eindpunt van de route is De Achterste Hoef aan de Troprijt 10 in Bladel.

Toch is omzetverhoging van het eigen recreatiepark nooit uitgangspunt geweest bij het opzetten van de Zwarte Kaat-route, zegt Petra Akkermans. "Nee, het ging echt om het idee: hoe kun je vanuit een spannend verhaal de persoonlijke beleving vergroten van mensen die dit gebied bezoeken." Dat is bijzonder goed gelukt, oordeelde de ANWB. Akkermans: "En die beleving gaan we nog verder uitbouwen, bijvoorbeeld met streekproducten. Denk aan Zwarte Kaat-kaas en Zwarte Kaat-ijs."

Meer berichten

Het lokale nieuws in uw mailbox ontvangen?

Aanmelden